Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Foley: Ulagačka klima u Hrvatskoj je loša, investicije odlaze u regiju, Europu i svijet

Na upit da li i dalje američkim tvrtkama ne bi preporučio dolazak u Hrvatsku, kako je svojedobno govorio, kazao je kako im “ne bi preporučio da ne dolaze, ali bi ih savjetovao da se pripreme za izazove, za odgode, komplikacije, birokraciju”.

Na upit da li i dalje američkim tvrtkama ne bi preporučio dolazak u Hrvatsku, kako je svojedobno govorio, kazao je kako im "ne bi preporučio da ne dolaze, ali bi ih savjetovao da se pripreme za izazove, za odgode, komplikacije, birokraciju".

Američki veleposlanik na odlasku James Foley, poznat kao oštar kritičar nepovoljne poduzetničke i ulagačke klime u Hrvatskoj, izjavio je u petak kako su njegovi napori da se ta klima poboljša dali slabe rezultate.

“Ako ću biti iskren prema sebi…moram priznati da nemam puno za pokazati od mojih napora za promicanje poboljšanja poslovne i ulagačke klime u Hrvatskoj. Žao mi je što to kažem, ali to je bio jedan od mojih glavnih ciljeva ovdje kao veleposlanika”, rekao je Foley u oproštajnom razgovoru s hrvatskim novinarima.

“Nažalost klima je još uvijek teška. Bojim se da Hrvatska gubi ekonomske prilike, dok investicije odlaze u regiju, drugdje u Europu i svijet”, dodao je.

Da bi Hrvatska uspjela, njezino gospodarstvo mora postati konkurentno, za što su nužna poboljšanja poslovne i ulagačke klime te strukturne ekonomske reforme, smatra Foley.

Na upit da li i dalje američkim tvrtkama ne bi preporučio dolazak u Hrvatsku, kako je svojedobno govorio, kazao je kako im “ne bi preporučio da ne dolaze, ali bi ih savjetovao da se pripreme za izazove,..za odgode, komplikacije, birokraciju”.

Naglasio je da Hrvatska ima velike, neiskorištene potencijale za strana i domaća ulaganja i uvjete da bude ekonomski uspješna i konkurentna.

“Hrvatska ima talentirane ljude, odličnu obrazovnu strukturu, prirodne ljepote, resurse, infrastrukturu, strateški položaj, malobrojno i koherentno stanovništvo”, kazao je američki diplomat.

Ocijenio je da nova hrvatska vlada “shvaća te realnosti i spremna je provesti nužne promjene”.

Kazao je da svi koji žele dobro Hrvatskoj očekuju da će uskoro vidjeti važne promjene koje će ukloniti birokratske prepreke i poslovnu klimu učiniti privlačnom.

S ulaskom u EU, Hrvatsku očekuje “šok konkurencije” koji će, po njegovim riječima, ubrzati provedbu nužnih promjena poslovnog okruženja.

Na pitanje o mogućnosti da američki osiguravateljski div AIG sudjeluje u privatizaciji Croatia osiguranja, rekao je da oklijeva odgovoriti na to pitanje, jer “tvrtke postoje da bi ostvarile dobit i u tome su prilično surove, ili barem dobro procjenjuju što je dobra poslovna klima i dobar posao”.

No, ako je to dobra tvrtka a ja mislim da je, to bi bila racionalna odluka, dodao je Foley.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.