Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Gazprom Neft Balkan zainteresiran za Plomin C i hrvatsko plinsko tržište

Intenzivno procjenjujemo mogućnosti za bilateralnu suradnju s hrvatskim partnerima na području plina. Među obećavajućim projektima je potencijalna suradnja u izgradnji energetskih postrojenja na plin. Zanimljiv je i projekt korištenja plina kao pogonskog goriva za vozila, pogotovo teške gospodarske kamione i strojeve te u javnom prijevozu.

Intenzivno procjenjujemo mogućnosti za bilateralnu suradnju s hrvatskim partnerima na području plina. Među obećavajućim projektima je potencijalna suradnja u izgradnji energetskih postrojenja na plin. Zanimljiv je i projekt korištenja plina kao pogonskog goriva za vozila, pogotovo teške gospodarske kamione i strojeve te u javnom prijevozu.

Kad bi Petrokemija išla u privatizaciju, Gazprom ne bi bio među potencijalnim kupcima jer, kako za Poslovni dnevnik, tu mogućnost ne razmatraju. No, Sergej Kuprijanov, glasnogovornik Uprave Gazproma, kaže da ipak očekuju značajnu ekspanziju u Hrvatskoj u idućem razdoblju te da postoji više područja koja su Gazpromu zanimljiva. O tome govori i registriranje tvrtke Gazprom Neft Balkan krajem studenog prošle godine u Zagrebu, a koja bi trebala postati operativna krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Plin je u fokusu

“Imamo velika očekivanja po pitanju razvoja hrvatskog plinskog tržišta u idućim godinama. Naše procjene su potvrđene i u studiji isplativosti projekta Južni tok u Hrvatskoj. Očekujemo da će europski trendovi sve većeg korištenja plina kao ekološkog energenta, uz sve manju njegovu proizvodnju u europskim zemljama, biti prisutni i u vašoj zemlji”, kaže Kuprijanov. Gazprom je sredinom siječnja dobio ugovor za isporuku dijela plina za kutinsku Petrokemiju, a sve je izvjesnije da bi ta tvrtka mogla biti suinvestitor u nekim energetskim projektima, možda već i u Plominu C. Iako iz ruskog energetskog diva nisu željeli detaljnije govoriti o konkretnim projektima, potvrđuju veliki interes za taj sektor.”Mi intenzivno procjenjujemo mogućnosti za bilateralnu suradnju s hrvatskim partnerima na području plina. Među obećavajućim projektima je potencijalna suradnja u izgradnji energetskih postrojenja na plin u vašoj zemlji.

Pregovori po ovom pitanju su u začetku i raspravlja se o nekoliko opcija za suradnju”, navodi. Rusima je u Hrvatskoj jako zanimljiv i projekt korištenja plina kao pogonskog goriva za vozila, pogotovo teške gospodarske kamione i strojeve te u javnom prijevozu. Iako naša zemlja nije uspjela ući na glavnu trasu plinovoda Južni tok, prvenstveno zbog nekih pogrešnih političkih odluka iz prošlih godina, kompromisno rješenje na obostranu korist je nađeno u odvojku dugom 100 kilometara koji će preko Srbije opskrbljivati Hrvatsku sa 2,7 milijardi kubnih metara plina na godinu. U Gazpromu Južni tok vide kao projekt koji će dati veliki poticaj gospodarstvima zemalja koje su u njega uključene. S jedne strane, kaže Kuprijanov, na projektu njegove izgradnje će raditi lokalne tvrtke, a s druge strane će osigurati dostatne količine relativno jeftinog plina za industriju. “Treba svakako spomenuti da će novi plinovod dati povjerenje u pouzdanu opskrbu plinom europskih zemalja i njihovih građana i industrije. Kako se radi o projektu koji se gradi po najvišim tehnološkim i ekološkim standardima, znatno će se povećati sigurnost transporta ovog energenta po ljude i okoliš, sve od ruskih plinskih polja pa do krajnih korisnika”, kaže Kuprijanov.

Takmac za OMV u Hrvatskoj

Iako je Gazprom najpoznatiji po svojem plinskom biznisu, svjetski lider s gotovo 20 posto ukupne svjetske proizvodnje plina, veliki dio njihova prihoda dolazi i od nafte. Samo prošle godine je njihova tvrtka Gazpromnjeft, koja je na ovom području najpoznatija po vlasništvu nad srpskim NIS-om te nedavnom preuzimanju OMV-ovih crpki u BiH, proizvela 59 milijuna tona nafte, a u vlastitim rafinerijama preradila 43 milijuna. U konkurenciji ruskih Zaružebenjefta, hrvatske Ine te kuvajtskog Q8, Gazpromnjeft je vrlo ozbiljni takmac i za OMV-ov malopordajni lanac u Hrvatskoj. Kuprijanov kaže da je prvenstveni razlog otvaranja njihove naftne tvrtke u Zagrebu mogućnost sudjelovanja na natječajima za istraživanje i iskorištavanje naftnih i plinskih polja, kako na kopnu, tako i u Jadranskom moru.

Napisao

Pročitajte još:

Energetika

Ako stvar jako pojednostavimo, kod pitanja koje se grijanje najviše isplati zanimaju nas zapravo samo dvije stvari: koliki su troškovi grijanja i kolika je...

Ekonomija

Invera Private Equity Fund, privatni dionički fond sa sjedištem u Nizozemskoj, investirao je u hrvatski brend Kompare.

Financije

Investicijsko zlato sve je popularniji financijski instrument namijenjen dugoročnoj štednji u kojeg ulaže rastući broj investitora, a radi se o zlatnicima i zlatnim polugama...

Poduzeća

Pozitivni utjecaj na društvo jedan je od glavnih kriterija kojim se Feelsgood vodi pri odabiru projekata u koja će uložiti.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.