Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

Gebrüder Weiss nastavlja aktivnosti za spas plemenitih periski u Hrvatskoj

Kompanija Gebrüder Weiss obnovila je suradnju s Aquariumom u Puli, gdje je uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izgrađeno „Plemenito utočište“ – inovativan prostor u kojem se održava plemenita periska, zakonom zaštićena vrsta školjkaša u Hrvatskoj, s ciljem obnove stanja ove populacije u divljini.

U periodu visoke ljetne sezone važnije je nego ikada upozoriti na izazove i potencijalne opasnosti s kojima je suočen ekosustav Jadranskog mora koje je iznimno bogato različitim biljnim i životinjskim vrstama, ali i iznimno osjetljivo zbog svoje relativne plitkoće i prirodne zatvorenosti. Masovni turizam i neodgovorno ljudsko ponašanje doveli su do toga da su danas brojne vrste u Jadranu proglašene ugroženim, zaštićenim, strogo zaštićenim ili rijetkim vrstama te ih osim hrvatskih zakona štite i međunarodni ugovori. Među njima su sisavci poput dobrog dupina ili sredozemne medvjedice, razne vrste kornjača, žarnjaka, rakova i riba te školjkaši, od kojih je najpoznatija plemenita periska, česta žrtva ilegalnog izlova turista.

Svjesna sve veće potrebe za zaštitom biljnih i životinjskih vrsta u svom prirodnom okruženju, multinacionalna kompanija Gebrüder Weiss obnovila je suradnju s Aquariumom u Puli, gdje je uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izgrađeno „Plemenito utočište“ – inovativan prostor u kojem se održava plemenita periska, zakonom zaštićena vrsta školjkaša u Hrvatskoj, s ciljem obnove stanja ove populacije u divljini. “Plemenito utočište” Aquariuma trenutačno je jedina institucija odgovorna za držanje kritično ugroženih mladih i odraslih plemenitih periski u ex-situ uvjetima u Hrvatskoj. S ovime se nastavlja društveno odgovorna suradnja Gebrüder Weissa i pulskog Aquariuma.

„Projekt očuvanja najugroženijeg jadranskog endema iznimno nam je važan i želja nam je vratiti plemenite periske u naše more. Nažalost, čovjekov štetni utjecaj na prirodu i okoliš sve je vidljiviji te vremena za čekanje više nema – svi smo pozvani na djelovanje. U Gebrüder Weissu njegujemo politiku održivog i društveno odgovornog poslovanja te sudjelujemo u brojnim ekološkim akcijama kako bi smanjili zagađenje okoliša i utjecali na razvoj bioraznolikosti u ugroženim dijelovima svijeta“, izjavila je Barbara Bujačić, direktorica Gebrüder Weiss Hrvatska.

Pročitajte još:

Turizam

Terme Tuhelj novom Kids zonom u hotelu Well postale su dio globalnog umjetničkog trenda, upotpunile su obiteljske sadržaje i podarile im novu dimenziju te...

Turizam

Uključeni partneri uvidjeli su praktične koristi provedbe pilot projekta pa je, uz njihov veliki doprinos, provedeno ukupno 9 pilot projekata.

Lifestyle

Google Street View automobili ovog se ljeta vraćaju u Hrvatsku. Tijekom sljedećih mjeseci obilazit će mnoge gradove i ceste diljem zemlje.

Novosti

Ovotjedni umaški ATP turnir posjetiteljima pruža potpuno novo, digitalno iskustvo i to zahvaljujući Infobipu, vodećoj IT kompaniji u regiji i tehnološkom partneru turnira Plava...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.