Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Godišnje održavanje travnjaka: radovi, oprema i savjeti

Travnjaci većinom imaju ukrasnu svrhu, oni su ponos svakog vrta i okućnice no njihova vrijednost raste kada ga djeca počnu koristiti za igranje. 

Travnjaci većinom imaju ukrasnu svrhu, oni su ponos svakog vrta i okućnice no njihova vrijednost raste kada ga djeca počnu koristiti za igranje. 

Prozračivanje, aerifikacija

Prozračivanje travnjaka potrebno je izvršiti na jesen ili u rano proljeće. Može obaviti ručno ili putem motonih vertikulera. Generalno zavisi od površine, konfiguracije i stanja travnate površine. Aerifikacija je u suštini obogaćivanje zemljišta i gornjeg sloja zrakom i poboljšanje strujanja zraka i vrši se „zasijecanjem“ ili „bockanjem“ zemljišta. Prozračivanje utječe  na vlažnost, poboljšava vegetaciju i sprječava pojavu gljivica i sušenje travnjaka. Ovim postupkom  se vrši rastresanje tla u određenoj mjeri.

Kultiviranje i uklanjanje korova

Kultivacijom se uklanja suha trava ili se vrši iskorjenjivanje korova na travnatoj površini. Tako se omogućava bolji rast i poboljšava se drenaža. Također, poboljšava se prodor sunčevih zraka, proces fotosinteze i rast.

Prihrana i dosijavanje

Prvu prihranu i gnojenje treba izvršiti po posljednjem snijegu. Treba aplicirati Ureu preko snijega jer u tom trenutku počinje zagrijavanje trave i priprema za proljetnu vegetaciju. Prihranjivanje travnjaka intenzivira se u rano proljeće prije sezone kiša. Ne treba pretjerivati s količinom gnojiva. Pored gnojiva za vrhunske rezultate potrebno je proljetno presijavanje na dijelovima gdje je, iz različitih razloga, došlo do oštećenja i slabljenja trave.

Navodnjavanje

Zalijevanje se vrši u sušnim mjesecima kada su prirodne padavine i vlaga nedovoljne za optimalan rast trave. Zalijevanje je neophodno kako bi se izbjeglo sušenje trave i neujednačen rast. Vrši se onda kada je vanjska temperatura niža dakle, uvečer ili rano ujutro. Nikada ne zalijevati previše, prevelika vlaga je neprijatelj uspješnog travnjaka.

Košenje

Košenje se obavlja trimerom na manje dostupnim mjestima dok je kosilica rezervirana za uređeni dio travnjaka. Prvo košenje se obavlja u proljeće i preporučuje se obaviti prvo nisko košenje na nivo 3 cm do max 5 cm. Pripremite svoju kosilicu – naoštrite nož da bi izbjegli čupanje i oštećenje trave.

Potrebni vrtlarski alati za uređenje i održavanje travnjaka u osnovi su:

Trimeru  za travu

Kosilice za travu 

Provjetrivači ili aeratori

Ručni alati kao što su lopate, grablje, iskorjenjivači

U određenoj mjeri danas,  ali svakako u budućnosti, u ovom segmentu predstavljaju akumulatorski uređaji. Za sada najnapredniji proizvođači, kada su u pitanju vrtlarski alati, a posebno kvalitetne baterije su Bosch, Einhell, Makita. Posebno ih ističe sistem jedne baterije za više alata. Dakle, s jednim setom novih Li- ion baterija moguće je koristiti čitav spektar vrtlarskih alata.

Par osnovnih savjeta za košenje:

Noževi kosilice moraju biti dobro naoštreni

Košenje se vrši jednom ili u piku sezone dva puta tjedno

Kada je vrijeme vlažno , uvijek pokošenu travu odstranite s travnjaka

Kada je vrijeme suho, pokošenu i osušenu travu možete koristiti kao prirodno gnojivo

Kosite često i nisko u ljenjim mjesecima, pred zimu u listopadu i studenom, kosite rjeđe i visoko

Pročitajte još:

Nekretnine

Inflacija je u zadnje vrijeme glavni faktor rasta cijena kvadrata.

Energetika

LIXIL proizvodi za kuhinje i kupaonice osmišljeni su kako bi očuvanju vode mogli doprinijeti i krajnji korisnici.

Lifestyle

Stvari oko nas imaju jedan nedostatak - brzo se akumuliraju.

Nekretnine

Iako statistika cijena ide u prilog kupnji kuće, stanovi su većini kupaca i dalje primarna opcija.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.