Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Gradonačelnik Splita otvorit će BlockSplit, najveću regionalnu konferenciju o blockchainu

Ljetnu sezonu u Splitu otvorit će četvrto izdanje konferencije koja već godinama okuplja stručnjake iz regije na temu najintrigantnije tehnologije današnjice – blockchaina.

Ljetnu sezonu u Splitu otvorit će četvrto izdanje konferencije koja već godinama okuplja stručnjake iz regije na temu najintrigantnije tehnologije današnjice – blockchaina. Ove će im se godine pak pridružiti i sam gradonačelnik grada domaćina, doktor znanosti blockchain. Na glavnoj će pozornici konferencije moderirati panel o decentraliziranoj znanosti, po svemu sudeći glavnom izazivaču tradicionalnih akademskih sustava i sasvim novom pristupu dolaska do znanstvenih zaključaka, ali i suradnji.

“Uvijek kažem da je znanost jedna od najljepših ljudskih aktivnosti. Danas sam ponosan da je upravo Split mjesto koje raširenih ruku dočekuje nova tehnološka rješenja kojima će znanost postati dostupnija svima. Naša je akademska, poslovna i građanska zajednica prepoznala važnost da iskoristimo priliku i zakoračimo naprijed na pozornici BlockSplita. Veselim se biti dio rasprave”, izjavio je Puljak.

Ivica Puljak

Decentralizirana znanost temelji se na demokratizaciji pristupa znanstvenim procesima kako bi svatko, bez obzira na resurse kojima raspolaže, mogao sudjelovati u i pratiti znanstvene projekte i njihov napredak. Ivica Puljak fizičar je elementarnih čestica i profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, te je tijekom svoje karijere sudjelovao u jednom od najznačajnijih znanstvenih otkrića ovog tisućljeća – Higgsovog bozona, najmanje čestice u poznatom svemiru.

Potraga za njom trajala je desetljećima. Na projektu su sudjelovali timovi iz raznih zemalja, a u jednom je trenu postalo izvjesno da će za daljnje istraživanje biti potrebno izgraditi stroj za koji dijelovi dolazili iz svih kuteva svijeta.

Iako je za takav pothvat bila nužna centralizirana struktura koja bi pratila potrebe cijelog tima i njegovih podjedinica, napredak i financijsku sliku, danas se sve više postavlja pitanje je li centralizirana struka dobar način za provođenje svih istraživanja u akademskoj zajednici. Od efikasnosti do pravednosti, decentralizacija koju omogućava blockchain tehnologija nudi nova rješenja za niz problema na koje sve veći broj znanstvenika iz dana u dan upozorava.

Upravo će na ta pitanja BlockSplit i njegovi gosti pokušati odgovoriti na posve novom popratnom programu – DeSci Track, na kojemu će pozornicu dijeliti zajednici poznata imena koja predvode ovu znanstveno tehnološku revoluciju poput Joshue Batea, osnivača DeSci Worlda i Sarah Rouse, suosnivačice SpaceBioDAO.

Četvrto izdanje BlockSplita, pod sponzorstvom NEAR, Tenderlyja i General Magica, najavljuje i najuzbudljiviji startup program dosad s Web3 Startup Pitch natjecanjem i privlačnim nagradama. Svi Web3 startupi pozvani su prijaviti se na sudjelovanje u pitch dijelu programa do 10. svibnja, od kojih će 10 najboljih biti pozvano na izlaganje pred stručnim žirijem od 6 sudaca i publikom u kojoj će se nalaziti investitori iz ključnih investicijskih fondova poput LAUNCHub Ventures, Meta Change Capital i Deadalus Angels. BlockSplit je za najbolje startupe osigurao brojne nagrade, među kojima su 10.000 dolara u softverskim uslugama tvrtke Blank, 1500 dolara kredita na Calimero Networku, 2000 dolara u pravnim uslugama odvjetničkog ureda Hrdalo i Krnić i akceleratorski programi u Inn Mindu i The Bloxu. Za natjecanje se možete prijaviti ovdje.

Ulaznice za BlockSplit dostupne su na linku, a trenutno su u prodaji za 99 eura. Ulaznice za radionice prodaju se odvojeno ili u većem paketu, dok studenti svoju ulaznicu mogu dobiti za samo 49 eura.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.