Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Gradonačelnik Wootton: Londonski City želi surađivati s hrvatskim partnerima

Londonski City, jedno od globalnih središta svjetske financijske industrije, poseban interes za suradnju pokazuje na projektima vezanim uz financije, infrastrukturu i turizam.

Londonski City, jedno od globalnih središta svjetske financijske industrije, poseban interes za suradnju pokazuje na projektima vezanim uz financije, infrastrukturu i turizam.

Londonski City, jedno od globalnih središta svjetske financijske industrije, želi surađivati s hrvatskim partnerima, pogotovo na projektima vezanim uz financije, infrastrukturu i turizam, poručio je gradonačelnik Cityja David Wootton na okruglom stolu o razvoju financijskih instrumenata i povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva.

Hrvatska će uskoro ući na jedinstveno europsko tržište i time se pojaviti “na radaru” investicijskih fondova diljem EU-a, kao i onih koji ulažu u EU, a City se sa svojim iskustvom želi uključiti u te procese, rekao je Wootton koji je u dvodnevni posjet Hrvatskoj došao kao svojevrsni veleposlanik britanske financijske industrije.

Dobro je biti u EU, ali je ujedno i teško, jer treba držati korak s ostalima, no to će sigurno utjecati na jačanje hrvatske konkurentnosti. Pojavit će se interes za velike infrastrukturne projekte, kao i tehnološke projekte, a London je dobro mjesto za komuniciranje s investitorima iz cijeloga svijeta, istaknuo je Wootton.

Također je istaknuo važnost deregulacije za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, pri čemu se to ne odnosi toliko na poreze koliko na ukidanje raznih propisa koji stvaraju prepreke poslovanju i otvaranju novih radnih mjesta. U Velikoj Britaniji se novi poslovni subjekt može otvoriti za jedan dan, a dobro je što je i Hrvatska krenula tim putem, ocijenio je Wootton.

“Srce vanjske politike Velike Britanije” je osiguranje uvjeta za gospodarski rast, posebice kroz izvoz koji Britanija želi udvostručiti do 2020. godine. Pri tome potičemo povećanje konkurentnosti i širenje na nova tržišta jer vjerujemo da nitko nema pravo na gospodarski prosperitet, već ga svatko mora sam zaslužiti, rekao je britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Slinn.

Velika Britanija posebno potiče razvoj malog i srednjeg poduzetništva, koje s 4,5 milijuna tvrtki obuhvaća 16 posto privatnog sektora u zemlji, a razvoj malih i srednjih tvrtki pomaže fond s pet milijardi funti privatnog kapitala.

Hrvatska, nažalost, ima set zakona koji u velikoj mjeri ograničavaju poduzetništvo, a za povećanje konkurentnosti hrvatskih poduzetnika prvo treba riješiti infrastrukturna pitanja, upozorio je Saša Cvetojević, član Upravnog odbora Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE).

U ovoj godini ipak je ostvaren značajan rast kredita za investicijska ulaganja koji su porasli za 45 posto u odnosu na lani, izvijestila je Ivanka Veličković Putrić iz HBOR-a koji je ukupno dodijelio 12.000 kredita u iznosu od 10 milijardi kuna.

Wootton će se sutra sastati s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem, ministrom turizma Veljkom Ostojićem i ministrom graditeljstva Ivanom Vrdoljakom, te će sudjelovati na okruglom stolu o razvoju i financiranju velikih energetskih i infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.