Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Gradske zidine čuvaju najskuplje stambene kvadrate

Vlastita nekretnina u gradu svetog Vlaha nedostižna je želja brojnim domaćim i stranim kupcima.

Vlastita nekretnina u gradu svetog Vlaha nedostižna je želja brojnim domaćim i stranim kupcima.

Bogata prirodna i kulturna baština, arhitektura, znamenita stara gradska jezgra, morska obala te mnoge druge atrakcije čine Dubrovnik jednim od najvažnijih povijesnih i turističkih središta Hrvatske.

Bez obzira što se ne nalazi na vrhu ljestvice najtraženijih (lani su to bili Zagreb, Osijek, Pula, Split i Zadar), podaci oglasnika Crozilla.com, pokazali su kako je tijekom 2019. godine Dubrovnik, s prosječnom oglašavanom cijenom kvadratnog metra stana od 3757 eura, ipak bio najskuplji grad. Taj podatak i ne čudi s obzirom da je upravo ovaj biser Jadrana postao nezaobilazna destinacija brojnim svjetskim zvijezdama, ali i popularna kulisa za snimanje poznatih filmova i serija.

Osim domaćim, nekretnine u gradu svetog Vlaha predmet su želja i brojnim stranim kupcima, a tijekom prošle godine na oglasniku Crozilla.com najbrojniji su bili oni iz susjedne Bosne i Hercegovine, zatim Austrije, Njemačke, te Crne Gore i SAD-a.

Cijene kvadrata stanova u Dubrovniku na oglasniku Crozilla.com kreću se od oko 2000 eura, pa sve do iznosa većih i od 8000 eura, a najskuplji stanovi zavučeni su među ulicama najpoznatijeg dijela grada – u staroj gradskoj jezgri. Prosječna tražena cijena stanova u Dubrovniku tijekom prošle godine na oglasniku Crozilla.com oglašavana je po 3757 eura, a cijene po kojima se ti stanovi prodaju ne razlikuju se značajno od traženih. „Realizirane cijene se od oglašavanih cijena, prema našem sudu, u prosjeku razlikuju od 5 do maksimalno 10 posto.“ – rekao je Goran Pikunić, vlasnik agencije za nekretnine Libertas inženjering plus iz Dubrovnika. „Na cijene stanova na dubrovačkom području najviše utječe lokacija, no mogli bismo reći da je prosječna cijena kvadrata po kojima se stanovi prodaju 3.300 eura.“

Goran Pikunić kaže kako nekretnine na dubrovačkom području najčešće kupuju domaći kupci, no povećan je i interes stranih kupaca. Veća potražnja, prema njegovim riječima vlada za stanovima nego za kućama, a isto potvrđuju i podaci oglasnika Crozilla.com koji pokazuju kako su se tijekom 2019. godine u Dubrovniku najviše tražili stanovi za prodaju, zatim kuće, a onda i građevinska zemljišta.

Bez velikog utjecaja subvencija

Od kada su prije nekoliko godina zaživjele, subvencije za stambene kredite, postale su jedan od uzroka porasta potražnje, ali tako i porasta cijena stanova u mnogim gradovima, no čini se da Dubrovnik ipak nije jedan od njih. Iako su ostavile značajan utjecaj, Pikunić kaže kako subvencije za stambene kredite ipak nisu mnogo utjecale na tamošnje tržište: „Kada se govori o tržištu nekretnina na dubrovačkom području koje je specifično i uvelike uvjetovano turizmom, subvencije su neznatno utjecale na cijene stanova u prošloj godini.“

Pročitajte još:

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.