Grčka srušila cijene dionica na Wall Streetu

Grčka srušila cijene dionica na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale treći dan zaredom jer se ulagači plaše produbljivanja europske dužničke krize nakon što su u Grčkoj propali pregovori o formiranju vlade, a zabrinjava ih i usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks oslabio je 63 boda, ili 0,50 posto, na 12.632 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 posto, na 1.330 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 2.893 boda.

Grčka je učinila korak unatrag, smatraju analitičari, nakon što je su jučer propali i posljednji pregovori o formiranju vlade. Do kraja lipnja Grci će morati na nove parlamentarne izbore, na kojima bi, kako pokazuju ankete, protivnici mjera štednje mogli dobiti više glasova nego na izborima prošloga tjedna.

To izaziva bojazan da nove grčke vlasti neće poštivati uvjete koje je bivša vlada dogovorila s Europskom unijom i MMF-om kako bi dobila međunarodnu pomoć. A to bi moglo dovesti do izlaska Grčke iz eurozone.

Na tržištima ionako već dulje vrijeme vlada oprez zbog niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog.

Jučer je nastavljen taj niz, pa je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u travnju porastao samo 0,1 posto, što je manje od očekivanja i ukazuje na slabljenje potrošnje Amerikanaca.

Zbog toga je S&P 500 indeks pao treći dan zaredom, dok je u posljednjih 10 trgovinskih dana oslabio u njih osam.

„I oni koji su očekivali da će se cijene oporaviti nakon pada u posljednjih desetak dana pomalo već gube strpljenje jer nema vijesti koje bi promijenile sadašnju sumornu sliku“, kaže Peter Kenny, direktor u tvrtki Knight Capital.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su zamijenile oko 7,3 milijarde dionica, dok u ovoj godini prosječan dnevni obujam iznosi 6,8 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 posto, na 5.437 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,79 posto, na 6.401 bod, a pariški CAC 0,61 posto, na 3.039 bodova.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je jučer 0,7 posto, na 997 bodova, najnižu razinu u ovoj godini.

Podijeli

Odgovori

Top