Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Grčić oprezan optimist u vezi rasta industrijske proizvodnje [VIDEO]

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić ocijenio je danas da vijest o rastu industrijske proizvodnje u siječnju budi optimizam, iako treba voditi računa o tome da su baze na temelju kojih se ona mjeri bile relativno niske tijekom prethodnih godina.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić ocijenio je danas da vijest o rastu industrijske proizvodnje u siječnju budi optimizam, iako treba voditi računa o tome da su baze na temelju kojih se ona mjeri bile relativno niske tijekom prethodnih godina.

“Stoga trebamo bit jako oprezni, ali veseli da paralelno s rastom industrijske proizvodnje raste izvoz”, rekao je Grčić odgovarajući na novinarska pitanja nakon obilaska Centra oblasne kontrole zračnog prometa.

Grčić podcrtava da industrijska proizvodnja raste u izvoznim sektorima te da oporavak u Europi daje određene rezultate i na stanje u Hrvatskoj.

Hrvatska je u siječnju prema podacima Eurostata ostvarila rast desezonirane industrijske proizvodnje za 5,4 posto na mjesečnoj razini, nakon 2,7-postotnog pada u prosincu lani.

To je najveći skok sezonski prilagođene industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini među članicama Europske unije.

[infopunkt 7930 1]

Na pitanje koliko je prijavljenih projekata na temelju Zakona o strateškim investicijskim projektima, Grčić kaže da je takvih 16, a tri su riješena odnosno donesena je odluka o njihovu uvrštenju na listu strateških. To su LNG terminal, Zagrebačka obala u Luci Rijeka i Plomin C. Ukupno su ti projekti vrijedni između 1,5 i dvije milijarde eura, kaže Grčić.

[infopunkt 7930 2]

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koji je također bio na obilasku, odgovarao je na novinarska pitanja o tijeku restrukturiranja poduzeća iz svog resora.

Što se tiče HŽ Carga, izvijestio je da traje restrukturiranje koje tijekom godine mora odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

U pogledu investicija, izvijestio je da su pri kraju četiri nova broda za Jadroliniju, a spomenuo je i ulaganja u lučku infrastrukturu te izgradnju Zagrebačke obale u Luci Rijeka. Hajdaš Dončić se nada i da će EBRD ove godine Hrvatskim autocestama odobriti sredstva za početak izgradnje mosta Svilaj.

[infopunkt 7930 6]

Ministri su bili zamoljeni i za komentar toga što je jedino ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras preuzeo novi službeni Audi.

Hajdaš Dončić odgovara da kao ministar pomorstva, prometa i infrastrukture ima veliku mogućnost izbora osobnih vozila, aviona, trajekata, a da se trenutno vodi u Škodi, dok Grčić kaže kako će se sigurno voziti u Audiju A6 koji koristi i sada, ali koji je problematičan jer je stao na cesti prilikom njegova zadnjeg službenog puta.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Bolt, prva europska superaplikacija, objavila je dosad najveći krug financiranja u vrijednosti od 628 milijuna eura.

Poduzeća

Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta, osvrnuo se na težnju nacionalnog brodara za strateškim ulaganjem u suvremene tehnologije koje podižu razinu energetske učinkovitosti postojećih brodova...

Financije

Vijest na tržištu proizvoda od plemenitih metala nova je usluga koju uvodi državna kovnica novca - Hrvatski novčarski zavod: pohrana investicijskih zlatnika i srebrnjaka.

Financije

Na prvi pogled, ove su investicije slične, ali to zapravo ne može biti dalje od istine.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.