Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Grčić: Privatni sektor zakazao! [VIDEO]

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova komentirao je ocjenu pada BDP-a.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova komentirao je ocjenu pada BDP-a.

Ministar Branko Grčić na ocjenu pada  BDP-a od 1,2 posto u posljednjem kvartalu 2013. komentirao je na način da je za taj loš podatak kriv izostanak investicija privatnog sektora.

Ističe i to da se Vlada nizom mjera trudi pokrenuti privatne investicije bez kojih nema gospodarskog rasta.

“Ima naznaka optimizma za 2014., ali teško je očekivati rast ako za više od dva postotna poena smanjujemo javnu potrošnju, koja je u 2013. jedina doprinosila BDP-u”, kazao je Grčić.

Dodaje pritom da je Hrvatska ušla u proceduru prekomjernog deficita, koja će državne rashode srezati za gotovo 8 milijardi kuna, što znači isto toliko manju agregatnu potražnju, a onda i manje šanse za gospodarski oporavak.

[infopunkt 7868 1]

“Računamo nešto s oporavkom Europe i izvoza. Ako bi zajedno s tim privatni sektor krenuo u investicije, mogao bi donekle neutralizirati manju javnu potrošnju”, kazao je Grčić.

Kaže i kako su  očekivanja Vlade bila veća, ali i naglasio da su Hrvatsku cijelo vrijeme pratili problemi.

„Turistička sezona i industrijska proizvodnja bile su jedine komponente agregatne potražnje koje su rasle, dok su sve ostale padale“, kaže Grčić.

Na pitanje hoće li se skorašnjim rebalansom proračuna smanjiti rodiljne naknade, odgovorio je kako misli da smanjivanje tih naknada nije planirano.

[infopunkt 7868 2]

Potvrdio je da se razgovara o vraćanju zdravstvenog doprinosa s 13 na 15 posto, te da to ne bi bila mjera samo za jednu godinu, nego stalna mjera “u smjeru zatvaranja rupe u proračunu zdravstva”.

[infopunkt 7868 3]

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

U publikaciji koju izdaje Hrvatska udruga banaka (HUB) iznose se rezultati ankete o ekonomskim očekivanjima, a prema kojoj glavni ekonomisti četiri najveće banke procjenjuju...

Ekonomija

Invera Private Equity Fund, privatni dionički fond sa sjedištem u Nizozemskoj, investirao je u hrvatski brend Kompare.

Financije

Investicijsko zlato sve je popularniji financijski instrument namijenjen dugoročnoj štednji u kojeg ulaže rastući broj investitora, a radi se o zlatnicima i zlatnim polugama...

Poduzeća

Pozitivni utjecaj na društvo jedan je od glavnih kriterija kojim se Feelsgood vodi pri odabiru projekata u koja će uložiti.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.