Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Grčić: Privatni sektor zakazao! [VIDEO]

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova komentirao je ocjenu pada BDP-a.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova komentirao je ocjenu pada BDP-a.

Ministar Branko Grčić na ocjenu pada  BDP-a od 1,2 posto u posljednjem kvartalu 2013. komentirao je na način da je za taj loš podatak kriv izostanak investicija privatnog sektora.

Ističe i to da se Vlada nizom mjera trudi pokrenuti privatne investicije bez kojih nema gospodarskog rasta.

“Ima naznaka optimizma za 2014., ali teško je očekivati rast ako za više od dva postotna poena smanjujemo javnu potrošnju, koja je u 2013. jedina doprinosila BDP-u”, kazao je Grčić.

Dodaje pritom da je Hrvatska ušla u proceduru prekomjernog deficita, koja će državne rashode srezati za gotovo 8 milijardi kuna, što znači isto toliko manju agregatnu potražnju, a onda i manje šanse za gospodarski oporavak.

[infopunkt 7868 1]

“Računamo nešto s oporavkom Europe i izvoza. Ako bi zajedno s tim privatni sektor krenuo u investicije, mogao bi donekle neutralizirati manju javnu potrošnju”, kazao je Grčić.

Kaže i kako su  očekivanja Vlade bila veća, ali i naglasio da su Hrvatsku cijelo vrijeme pratili problemi.

„Turistička sezona i industrijska proizvodnja bile su jedine komponente agregatne potražnje koje su rasle, dok su sve ostale padale“, kaže Grčić.

Na pitanje hoće li se skorašnjim rebalansom proračuna smanjiti rodiljne naknade, odgovorio je kako misli da smanjivanje tih naknada nije planirano.

[infopunkt 7868 2]

Potvrdio je da se razgovara o vraćanju zdravstvenog doprinosa s 13 na 15 posto, te da to ne bi bila mjera samo za jednu godinu, nego stalna mjera “u smjeru zatvaranja rupe u proračunu zdravstva”.

[infopunkt 7868 3]

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Građani inflaciju osjete na svojim novčanicima, budući da cijene velikog broja proizvoda i usluga koštaju znatno više nego prije, a izgledno je kako se...

EU fondovi

Radi se o mjeri velikog i društvenog i gospodarskog značaja, a inicijativu su pokrenuli HGK, Hrvatska udruga za dizala i Koordinacijski odbor društava i...

Edukacija

Aspirin program Voditelja projekata EU fondova za cilj ima educirati polaznike za pripremu i provedbu projekata financiranih kroz programe Europske unije uz pomoć nekih...

Komentari

O tome što nas čeka u narednom financijskom razdoblju i što će se sve moći financirati iz EU fondova saznali smo od našeg sugovornika...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.