Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Grčić: Strateški projekti bit će brži [VIDEO]

Primjena Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske skratit će vrijeme ostvarenja strateških investicija za nekoliko mjeseci, a kod nekih i za godina dana, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Primjena Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske skratit će vrijeme ostvarenja strateških investicija za nekoliko mjeseci, a kod nekih i za godina dana, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Konferencija je održana u povodu današnjeg konstituiranja Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata.

Prema Zakonu o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske, strateški su projekti s ukupnim kapitalnim troškovima ulaganja jednakim ili većim od 150 milijuna kuna ili 75 milijuna kuna ako imaju mogućnost sufinanciranja iz fondova i programa EU-a.

Ako se ostvaruju na potpomognutim područjima ili otocima, moraju biti jednaki ili veći od 20 milijuna kuna, a ista granica vrijedi ako se ulaže u poljoprivredu i ribarstvo.

Grčić, koji je predsjednik Povjerenstva, pozvao je investitore da se jave Ministarstvu gospodarstva i iskoriste mogućnost asistencije države kod ishođenja raznih dozvola, upravnih akata, izvlaštenja kako bi ubrzali realizaciju svojih investicija.

[infopunkt 7631 4]

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je zamjenik predsjednika Povjerenstva, rekao je kako država osnivanjem toga tijela napokon ima alat kojim legalno može ‘pogurati’ strateške investicije odnosno pomoći njihovo ostvarenje u primjerenim rokovima.

Istaknuo je da Zakon o strateškim investicijskim projektima omogućava kažnjavanje državnih službenika zbog kojih investicije stoje, kao i institucija u kojima su ti službenici zaposleni.

Prekorači li zadane rokove, institucija će po danu kašnjenja biti kažnjena s 5.000 kuna, a odgovorni službenik ide na disciplinski postupak koji može rezultirati i otkazom, kaže Vrdoljak.

[infopunkt 7631 5]

[infopunkt 7631 6]

Međutim, samo Povjerenstvo nije opterećeno rokovima niti mu nad glavom vise kazne nego se samo mora sastajati najmanje jednom mjesečno kako bi procjenjivalo jesu li prijavljeni projekti strateški, odgovaraju li svim zadanim uvjetima, a odluku o proglašavanju projekta strateškim donosi Vlada.

Grčić i Vrdoljak očekuju dobar interes za pomoć u realizaciji strateških investicija. Smatraju da će zakon i rad povjerenstva pomoći realizaciji javnih investicija i onih vezanih uz EU fondove, kao što su projekti Plomina C, Termoelektrane Osijek, hidroelektrana Senj – Kosinj i Dubrovnik 2 te projekti obnove pruga za desetom i 5b željezničkom koridoru. Spomenuo je i tri velika projekta javno-privatnog partnerstva – Trg pravde u Zagrebu te bolnice u Varaždinu i KBC-a Rijeka te dodao da očekuje i interes privatnih ulagača u turističke projekte Kupari i Brijuni Rivijera.

[infopunkt 7631 7]

Grčić i Vrdoljak upozoravaju da veliki projekti trebaju vremena za pripremu pa će se vjerojatno ostvariti tek za mandata sljedeće vlade.

[infopunkt 7631 8]

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Kako sačuvati svoju imovinu?

Financije

Iako je većina od nas upoznata s pojmom feng shui, ta je životna filozofija još uvijek velika nepoznanica, a stručnjaci tvrde kako je upravo...

Financije

Air France podsjeća svoje putnike da planiraju svoje putovanje na vrijeme, kupe karte dok su na promociji i tako uštede novac.

Ekonomija

Zaposlenici „na prvoj liniji“ 400 posto više koristili su Microsoft Teams tijekom pandemije, a stižu nove značajke za još produktivniji rad.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.