Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

Grunteku dodjeljeno nacionalno priznanje za Zelenu inovaciju

Gruntek je postao mjesto za odmor, opuštanje i edukaciju, a ujedno i mjesto održive proizvodnje zdrave hrane.

U subotu 4. lipnja najboljim projektima i pojedincima koji su uspješno pridonijeli očuvanju okoliša i postizanju klimatskih ciljeva dodijeljene nacionalne nagrade za okoliš 2022. – Green Prix. Nagrade su dodijeljene u okviru Greencajt festivala, najvećeg zelenog festivala u regiji, u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

U sklopu dodjele nagrade Gruntek je, kao prvi projekt virtualnih vrtova u Hrvatskoj i šire, dobio priznanje za zelenu inovaciju koja doprinosi klimatskim ciljevima, odnosno smanjenju emisija stakleničkih plinova i prilagodbi klimatskim promjenama. Time je među više od 100 prijavljenih inovacija Gruntek prepoznat kao projekt od izuzetne važnosti za zelenu budućnost.

Tradicionalni lanci nabave hrane su pod sve većim pritiskom i sve su manje održivi; previše je posrednika. Gruntek je varijanta direct-TO-consumer platforme s održivim ekonomskim i ekološkim značajkama. Korisnici će nabavljati povoljnije i transparentnije, direktno od proizvođača, dok će proizvođačima zarada rasti. Sve to uz održive politike kao što su zero-waste, zero-food-waste i 100% organic”, izjavio je Tino Prosenik, osnivač.

Gruntekovi eko vrtovi su idealno rješenje za sve one žele pouzdani izvor povrća. Svojim digitalnim vrtom korisnici upravljaju pomoću web aplikacije, a zatim uživaju u stvarnom eko povrću koje im dolazi na vrata. Dostave kašeta povrća su već počele, a u zdravim plodovima te boravku u zelenoj oazi na Grunteku korisnici uživaju sve do kraja listopada.

Eko uzgoj na Grunteku je certificiran od strane agencije Bio Garantie, a uz same vrtove smještena je i piknik zona za obiteljska druženja, roštiljanje te edukativne radionice. Gruntek je time postao mjesto za odmor, opuštanje i edukaciju, a ujedno i mjesto održive proizvodnje zdrave hrane. Zbog konvencionalnog uzgoja koji šteti prirodi i ljudima, fokus je stavljen na eko uzgoj, smanjenje otpada od hrane i plastičnog pakiranja te kvalitetan i certificiran uzgoj povrća.

Dodatno, povrće se proizvodi bez imalo plastike i bez stvaranja otpada od pakiranja, ali i otpadne hrane. Svaku dostavu povrća moguće preusmjeriti kao donaciju kroz mrežu dječjih domova u Zagrebu. Kroz korištenje povratnih drvenih kašeta, smanjena je količina pakiranja za 85%, a količinu plastike za 100%.

Ovaj inovativan koncept koji spaja digitalizaciju i poljoprivredu nakon dvije godine od lansiranja svakim danom broji sve više korisnika čiji se vrtovi nalaze na 22 hektara zemljišta u Prokljuvanima pored Čazme. Bez obzira na to što je sezona već počela, najam vrtova je još uvijek moguć, a besplatna dostava bogatih kašetica povrća već je krenula za Zagreb i okolicu, te Rijeku i Opatiju.

Pročitajte još:

DOP

Proizvodnja boca s novim neodvojivim zatvaračima krenula je u svibnju i obuhvaća sve Coca-Coline robne marke bezalkoholnih pića i vode na hrvatskome tržištu.

Poduzeća

Ars Futura, tvrtka Nikole Jakića i Ivana Božića, u svojih je 10 godina poslovanja rasla, razvijala se i postepeno osvajala svijet.

Energetika

Solida grupa, koja u vlasništvu ima mrežu od 30 solarnih elektrana, počela je graditi svoju prvu agrosolarnu elektranu u gradu Ivancu, a ujedno i...

Poduzeća

Nogometni klub Osijek s novom sezonom dobit će najmoderniji stadion u Hrvatskoj, praćen trening kampom na površini od 15,3 hektara.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.