Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

Grunteku dodjeljeno nacionalno priznanje za Zelenu inovaciju

Gruntek je postao mjesto za odmor, opuštanje i edukaciju, a ujedno i mjesto održive proizvodnje zdrave hrane.

U subotu 4. lipnja najboljim projektima i pojedincima koji su uspješno pridonijeli očuvanju okoliša i postizanju klimatskih ciljeva dodijeljene nacionalne nagrade za okoliš 2022. – Green Prix. Nagrade su dodijeljene u okviru Greencajt festivala, najvećeg zelenog festivala u regiji, u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

U sklopu dodjele nagrade Gruntek je, kao prvi projekt virtualnih vrtova u Hrvatskoj i šire, dobio priznanje za zelenu inovaciju koja doprinosi klimatskim ciljevima, odnosno smanjenju emisija stakleničkih plinova i prilagodbi klimatskim promjenama. Time je među više od 100 prijavljenih inovacija Gruntek prepoznat kao projekt od izuzetne važnosti za zelenu budućnost.

Tradicionalni lanci nabave hrane su pod sve većim pritiskom i sve su manje održivi; previše je posrednika. Gruntek je varijanta direct-TO-consumer platforme s održivim ekonomskim i ekološkim značajkama. Korisnici će nabavljati povoljnije i transparentnije, direktno od proizvođača, dok će proizvođačima zarada rasti. Sve to uz održive politike kao što su zero-waste, zero-food-waste i 100% organic”, izjavio je Tino Prosenik, osnivač.

Gruntekovi eko vrtovi su idealno rješenje za sve one žele pouzdani izvor povrća. Svojim digitalnim vrtom korisnici upravljaju pomoću web aplikacije, a zatim uživaju u stvarnom eko povrću koje im dolazi na vrata. Dostave kašeta povrća su već počele, a u zdravim plodovima te boravku u zelenoj oazi na Grunteku korisnici uživaju sve do kraja listopada.

Eko uzgoj na Grunteku je certificiran od strane agencije Bio Garantie, a uz same vrtove smještena je i piknik zona za obiteljska druženja, roštiljanje te edukativne radionice. Gruntek je time postao mjesto za odmor, opuštanje i edukaciju, a ujedno i mjesto održive proizvodnje zdrave hrane. Zbog konvencionalnog uzgoja koji šteti prirodi i ljudima, fokus je stavljen na eko uzgoj, smanjenje otpada od hrane i plastičnog pakiranja te kvalitetan i certificiran uzgoj povrća.

Dodatno, povrće se proizvodi bez imalo plastike i bez stvaranja otpada od pakiranja, ali i otpadne hrane. Svaku dostavu povrća moguće preusmjeriti kao donaciju kroz mrežu dječjih domova u Zagrebu. Kroz korištenje povratnih drvenih kašeta, smanjena je količina pakiranja za 85%, a količinu plastike za 100%.

Ovaj inovativan koncept koji spaja digitalizaciju i poljoprivredu nakon dvije godine od lansiranja svakim danom broji sve više korisnika čiji se vrtovi nalaze na 22 hektara zemljišta u Prokljuvanima pored Čazme. Bez obzira na to što je sezona već počela, najam vrtova je još uvijek moguć, a besplatna dostava bogatih kašetica povrća već je krenula za Zagreb i okolicu, te Rijeku i Opatiju.

Pročitajte još:

Ekonomija

Izvješća DESI 2022 temelje se uglavnom na podacima iz 2021. i prate napredak postignut u državama članicama EU-a u digitalnom svijetu

Poduzeća

David Pejić, direktor Zrna, najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, jedini je predstavnik Hrvatske nominiran za prestižnu nagradu najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU.  

Poduzeća

Maraskini likeri su drugi puta dio ISC testiranja u Velikoj Britaniji, a vrijedne nagrade i visoki bodovi stručnog žirija su dodatan poticaj za zadržavanje...

Ekonomija

Iako europski e-kupci najviše naručuju proizvode iz kategorije hrana i piće, Hrvati ipak nisu među njima.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.