Gubitak Petrokemije gotovo 190 milijuna kuna

Gubitak Petrokemije gotovo 190 milijuna kuna

Nakon 68,1 milijuna gubitka u prvom polugodištu 2013. godine, u trećem tromjesečju Petrokemija je zabilježila gubitak koji je povećan na 121,3 milijuna kuna, a pokazatelj EBITDA bio je negativan 89,1 milijuna kuna. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, gubitak u trećem tromjesečju 2013. veći je za 30,3 milijuna kuna.

U prvih devet mjeseci ukupni prihodi smanjeni su 12,2 posto, na 1,86 milijardi kuna. Ukupni rashodi manji su za 9,2 posto te su iznosili 2,05 milijardi kuna. U izvješću Petrokemije navodi se kako je takav rezultat posljedica pada potražnje na svjetskom i regionalnom tržištu, i s tim povezani pad cijena gnojiva.

U prvih devet mjeseci 2013. godine manji su i prihodi od prodaje na domaćem tržištu, u odnosu na isto razdoblje 2012.  čak za 10 posto, a prihodi od izvoza za 13,1 posto. Također se navodi da je manje ostvarenje prodaje na domaćem tržištu odraz općeg lošeg stanja u poljoprivredi, povećane konkurencije, smanjivanja i kašnjenja u isplati državnih poticaja te nepovoljnih vremenskih uvjeta za proljetnu sjetvu.

Petrokemija je u tom istom razdoblju, u odnosu na prošlu godinu, ostvarila približno istu ukupnu razinu proizvodnje (indeks 101,7), ali uz promjenu strukture – šest posto porasla je proizvodnja KAN-a, a smanjena je proizvodnja NPK-a gnojiva.

Investirano je 54,9 milijuna, što je 14,7 milijuna kuna ili 36 posto više od ostvarene razine u istom razdoblju prethodne godine.

U izvješću se navodi da sadašnja tržišna situacija – odnos cijena svih najvažnijih sirovina i cijena mineralnih gnojiva na domaćem i svjetskom tržištu ukazuju na oprez u predviđanju poslovnih rezultata u preostalom dijelu 2013. i sljedećim godinama.

Važno je istaknuti kako je Uprava Petrokemije nedavno kao jedan korak u procesu privatizacije tvrtke, za financijskog savjetnika za  izbor strateškog partnera odabrala Societe Generale.

Podijeli

Odgovori

Top