Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Gubitak Petrokemije gotovo 190 milijuna kuna

Iz Petrokemije su jutros izvijestili kako je u prvih devet mjeseci ove godine, tvrtka poslovala s gubitkom od čak 189,4 milijuna kuna.

Iz Petrokemije su jutros izvijestili kako je u prvih devet mjeseci ove godine, tvrtka poslovala s gubitkom od čak 189,4 milijuna kuna.

Nakon 68,1 milijuna gubitka u prvom polugodištu 2013. godine, u trećem tromjesečju Petrokemija je zabilježila gubitak koji je povećan na 121,3 milijuna kuna, a pokazatelj EBITDA bio je negativan 89,1 milijuna kuna. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, gubitak u trećem tromjesečju 2013. veći je za 30,3 milijuna kuna.

U prvih devet mjeseci ukupni prihodi smanjeni su 12,2 posto, na 1,86 milijardi kuna. Ukupni rashodi manji su za 9,2 posto te su iznosili 2,05 milijardi kuna. U izvješću Petrokemije navodi se kako je takav rezultat posljedica pada potražnje na svjetskom i regionalnom tržištu, i s tim povezani pad cijena gnojiva.

U prvih devet mjeseci 2013. godine manji su i prihodi od prodaje na domaćem tržištu, u odnosu na isto razdoblje 2012.  čak za 10 posto, a prihodi od izvoza za 13,1 posto. Također se navodi da je manje ostvarenje prodaje na domaćem tržištu odraz općeg lošeg stanja u poljoprivredi, povećane konkurencije, smanjivanja i kašnjenja u isplati državnih poticaja te nepovoljnih vremenskih uvjeta za proljetnu sjetvu.

Petrokemija je u tom istom razdoblju, u odnosu na prošlu godinu, ostvarila približno istu ukupnu razinu proizvodnje (indeks 101,7), ali uz promjenu strukture – šest posto porasla je proizvodnja KAN-a, a smanjena je proizvodnja NPK-a gnojiva.

Investirano je 54,9 milijuna, što je 14,7 milijuna kuna ili 36 posto više od ostvarene razine u istom razdoblju prethodne godine.

U izvješću se navodi da sadašnja tržišna situacija – odnos cijena svih najvažnijih sirovina i cijena mineralnih gnojiva na domaćem i svjetskom tržištu ukazuju na oprez u predviđanju poslovnih rezultata u preostalom dijelu 2013. i sljedećim godinama.

Važno je istaknuti kako je Uprava Petrokemije nedavno kao jedan korak u procesu privatizacije tvrtke, za financijskog savjetnika za  izbor strateškog partnera odabrala Societe Generale.

Napisao

Pročitajte još:

Nekretnine

Raznolikost cijena ovisno o lokaciji, nedostatak određenih tipova stanova te porast cijena nekretnina predstavljaju izazove za kupce stanova na dinamičnom zagrebačkom tržištu.

Komentari

Dr.sc. Elvira Mlivić Petrović savjetnica je za poslovni i osobni razvoj u Filaksu, mindfulness trenerica, EHSP coach, autorica 21 priručnika u autorstvu i koautorstvu...

Komentari

Na godišnjoj je razini BDP u prvom kvartalu 2023. rastao 2,8% uz umjeren rast svih ključnih elemenata te blagi realan pad uvoza. Još važnije,...

Marketing i prodaja

D&AD, skraćeno za Design and Art Direction, britanska je organizacija osnovana 1962. godine s ciljem promocije izvrsnosti u dizajnu i oglašavanju.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.