Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hajdaš Dončić: prava radnika zračne luke neće se smanjivati [VIDEO]

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pozvao je danas štrajkače u Zračnoj luci Zagreb (ZLZ) da se vrate na posao, zajamčivši da im se prava neće smanjivati.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pozvao je danas štrajkače u Zračnoj luci Zagreb (ZLZ) da se vrate na posao, zajamčivši da im se prava neće smanjivati.

”Sukladno članku 133. koncesijskog ugovora ZLZ ostaje neovisno poduzeće koje kontrolira provođenje koncesije i nema nikave brige da se radnicima prava neće poštivati kao i dosad”, rekao je Dončić novinarima u Banskim dvorima.

Istaknuo je da koncesionar, francuski ZAIC, poštuje svoje obveze te nema nikakvih protuargumenata konzumiranju cijelog koncesijskog ugovora uz punu zaštitu radnika.

Štrajk u ZLZ-u je po Hajdašu Dončiću “vrlo čudan” jer djelatnici ZLZ-a imaju jedan od pet najboljih kolektivnih ugovora u državi.

[infopunkt 7460 1]

Prosječna plaća zaposlenih je 8.000 kuna neto, isplaćuju se božićnice, regres i svi dodaci na plaće, naveo je. “Malo tko u državi ima takva prava i imat će ih i u narednih pet godina, suklado koncesijskom ugovoru”, naglasio je Hajdaš Dončić pozvavši radnike na razumijevanje.

Prava su im zaštićena, 40 posto su bolja nego u drugim poduzećima u Hrvatskoj, i mi ta prava poštujemo, dodao je.

Odbacio je tvrdnje organizatora štrajka da će koncesijski ugovor ZAIC-u omogućiti osnivanje tvrtki kćeri u koje će potom prebaciti radnike ZLZ-a, u kojima onda neće imati jednaka prava kao dosad, ponovivši kako je to regulirano koncesijskim ugovorom kroz članak 133.

Dodao je kako bi Uprava ZLZ-a, i da nije došlo do potpisivanja koncesijskog ugovora, morala osnovati tvrtke kćeri zbog zakonskih propisa koji nalažu izdvajanje pojedinih sektora, poput ugostiteljstva, osiguranja zračne luke i dr. “Dakle, koncesionar ne radi ništa što ne bi radila i ZLZ da se nije dogodila koncesija”, rekao je.

[infopunkt 7460 2]  

Nije opravdan strah da se projekt dogradnje zračne luke neće realizirati, poručio je Hajdaš Dončić. “Koncesionar ima spremne ugovore i Vlada će u idućih desetak dana verificirati sve ugovore – o koncesiji te izravnom ugovoru koncesionara i banaka”, rekao je.

Odbacio je i ocjene da je riječ o “čudnim banaka”, pokazavši novinarima draft ugovora. Pročitao je kako se radi o Europskoj investicijskoj banci, Svjetskoj banci, Unicredit banci Austrija, Zagrebačkoj banci te Deutschebank Luksemburg.

Koncesionar je preuzeo svoje obveze i korektno ih ispunio, rekao je ministar navevši da su završeni arheološki radovi te je u tijeku preseljenje pristupne ceste, što je tražio MORH.

A iza štrajka, ocijenio je, kao i iza svakog drugog, skrivaju se neki drugi interesi. “Skrivaju se dodatne beneficije, neki novci koji su možda ljudima obećani, a to je protuzakonito”, naglasio je Hajdaš Dončić te ponovio poziv radnicima da se vrate na posao.

Upitan o današnjem prosvjedu sindikata Hrvatske pošte (HP) na Markovu trgu, ocijenio je da Uprava HP-a nema alternativu otpuštanju 275 radnika.

[infopunkt 7460 3] 

Podsjetio je kako je do sada, u sklopu restrukturiranja tvrtke, 1040 radnika iz HP-a otišlo dobrovoljno. “A sada se radi o 270 radnika koji izlaze ‘nedobrovoljno’. Uprava HP-a nema alternativu, tržište je liberalizirano pa imate preko 20 poduzeća koja obavljaju istu djelatnost kao i HP”, rekao je ministar.

Restruktiriranje HP-a neće stati jer je alternativa propast pošte, upozorio je Hajdaš Dončić dodavši kako su si ranije u HP-u neki dozvoljavali “čudnovato zapošljavanje prevelikog broja radnika”. “A ja si to ne mogu dozvoliti”, naglasio je.

[infopunkt 7460 4]


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.