Hakirao Facebook pa umjesto u zatvoru završio kao – Facebookov zaposlenik!

Hakirao Facebook pa umjesto u zatvoru završio kao – Facebookov zaposlenik!

Vrlo brzo, jedan od Facebookovih suosnivača, Dustin Moscovitz odgonetnuo je tko stoji iza virusa.

Putnam je otkriven! Ali umjesto u zatvor, Facebook mu nudi posao… Ovu nevjerojatnu priču Putnam je osobno ostavio na jednoj društvenoj mreži u SAD-u. Njegova životna priča postala je pravi hit među mladim programerima.

„Krajem 2005. godine s kolegama Marcelom Laverdetom i Kyleom Stonemanom radio sam na brojnim hakiranjima i podvalama na Facebooku. Jedna od njih bio je i virus koji se širio Facebookom i mijenjao izgled korisničkih računa. Kod virusa širio se potiho, ali rapidno brzo – s profila na profil. Korisnici su radili za nas – oni zaraženi, odlaskom na profile svojih prijatelja širili bi virusni kod. Virus je u programu izgledao slično kao osnovne funkcije Facebooka, poput “friend” “poke” “wall posts” itd. Prvo sam zarazio vlastiti profil. Tako sam mogao pratiti broj inficiranih korisnika jer nevjerojatno veliki broj zahtjeva za prijateljstvo počeo generirano stizati na moj profil.” – napisao je Putnam.

Marcel i Kyle kao komičari

“U međuvremenu, Marcel i Kyle radili su na komičnoj strani priče – dijelu virusa koji Facebookov profil pretvara u dizajn MySpacea. Bilo je vrlo zanimljivo kada bi se svi podaci i dizajn profila pretvarao u MySpaceove ružne boje i boxove.“

Virus Chrisa i njegove ekipe „krasila“ su tri najvažnija simptoma. Sa svih zaraženih profila slao bi se zahtjev za prijateljstvo na Putnamov vlastiti profil. Izgled korisničkih računa Facebookovih korisnika pretvarao bi se u MySpaceove boje. Virus se na račune ubacivao automatski. Širili su ga „zaraženi korisnici“.

2005. godinu tri prijatelja će pamtiti po „cirkusu“ koji su prouzročili na Facebooku. No, ubrzo je tome došao kraj. Dustin Moscovitz suosnivač Facebooka saznao je njegov identitet i poslao mu poruku, upravo na Facebooku.

Javio se Dustin – neobjašnjivo prijateljski nastrojen

„Dobio sam poruku na Facebook profil od Dustina Moskovitza. Glasila je ovako nekako: hej, ovo možda izgleda smiješno, ali nije zabavno to što virus briše informacije korisnika s njihovih računa. Tu smo se Dustin i ja počeli natezati, odgovarao sam mu i na kraju objasnio sve o virusu, kako bi ga uspješno spriječili u stvaranju daljnjih problema. Nevjerojatno, ali cijelo je vrijeme bio prijateljski nastrojen.“

Iz Facebooka o ovome nisu obavijestili policiju.

Bilo mi je dosadno na fakultetu….

„U to vrijeme poprilično sam se dosađivao na fakultetu „Georgia Southern University“ i stvarno sam želio preseliti u Silikonsku dolinu. Početkom 2006. prijatelj iz San Francisca pozvao me na intervju u vlastitu kompaniju. Izgledalo mi je kao sjajna prilika. Obavijestio sam Dustina o tome, a on mi je odmah ponudio intervju za posao u Facebooku.“

I tu se zapravo odigrao glavni čin ove priče. Chris Putnam stigao je u Palo Alto. Piše kako je sve bilo u redu dok se nije došao u Palo Alto.

„Sve je bilo uredu dok nisam došao pred vrata Facebookove zgrade. Onda me uhvatila panika. Ušao sam u lift koji me odvezao na drugi kat. Kada se lift otvorio pred njim je stajao Dustin, ne policija. Laknulo mi je.“

Umjesto kaznene prijave, Chris je dobio posao u Facebooku, a u ljeto 2006. godine uspio je ubaciti i drugog hakera – prijatelja Marcela. Treći član družine koja je hakirala Facebook nije bio zainteresiran za rad u kompaniji.

Podijeli

Odgovori

Top