Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HAMAG-BICRO organizirao Policy Learning Lab radionicu

Održana je druga on-line Policy Learning Lab radionica u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u okviru projekta CEUP 2030.

Održana je druga on-line Policy Learning Lab radionica u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u okviru projekta CEUP 2030 (Central Europe Upstreaming for Policy Excellence in Advanced Manufacturing & Industry 4.0 towards 2030), financirana kroz program Interreg Central Europe. Osim HAMAG-BICRO-a, u provedbi projekta sudjeluju projektni partneri iz Poljske, Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Mađarske, Češke i Belgije.

Projekt CEUP 2030 usmjeren je na kreiranje politika u području Industrije 4.0 odnosno napredne proizvodnje u Središnjoj Europi (SE). Koncept projekta osmišljen je kako bi izašao ususret izazovima i potrebama trenutno dostupnog visokokvalitetnog inovacijskog znanja (know-how) na području Središnje Europe. Naime, trenutno stanje ukazuje na nedostatak suradnje i definirane strukture za postizanje dodane vrijednosti na razini donošenja politika, kao i ograničenje konkurentskog potencijala povezanih regija. 

Kao krajnji rezultat projekta, bit će izrađen akcijski plan s jasnim i usklađenim strateškim smjernicama s ciljem istog smjera razvoja inovacijskog eko sustava Središnje Europe. Time će se omogućiti  donošenje i provedba novih inovacijskih politika do razdoblja 2030. godine u području napredne proizvodnje i Industrije 4.0 (Central Europe Advanced Manufacturing and Industry 4.0 CAMI4.0) u četiri glavne teme: proizvodni sustavi, automatizacija & robotika, pametni i novi materijali i umjetna inteligencija. 

Cilj radionice Policy Learning Lab-a je osposobiti i osnažiti ključne dionike koji kreiraju strateški okvir i politike za područje napredne proizvodnje i Industrije 4.0, a sve s ciljem stvaranje snažne baze relevantnog znanja koje će koristiti u programiranju novih strateških dokumenata na nacionalnoj i regionalnoj razini za sljedeće programskog razdoblje Europske unije 2021. -2027.

Ante Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a održao je pozdravni govor ističući kako HAMAG-BICRO kao nacionalna Agencija zadužena za razvoj malog i srednjeg poduzetništva nastoji kontinuirano osvješćivati poduzetnike i ostale dionike u sustavu o mogućnostima koje pružaju inicijative, poput projekta vezanog uz Industriju 4.0. Sudjelovanjem na ovakvim projektima HAMAG-BICRO nastoji potaknuti aktivnije uključivanje dionika u procese izrade strateških dokumenta, poput  strategije pametne specijalizacije, stavljajući u prvi plan potrebe poduzetnika s krajnjim ciljem stvaranja konkurentnijeg poduzetništva u okruženju.

Svojom prezentacijom „Analiza provedbe S3 strategije u Republici Hrvatskoj?“, Tonka Podnar, Viša stručna savjetnica, Uprava za znanost i tehnologiju, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, naglasila je važnost investiranja u područja znanosti i inovacija koja su od najvećeg potencijala za Hrvatsku radi pokretanja konkurentnosti i društveno-gospodarskog razvoja. Također, nastavkom provedbe Strategije pametne specijalizacije u nadolazećem razdoblju trebali bi se, kroz porast broja projekata istraživanja, razvoja i inovacija u istraživačkom i poslovnom sektoru te podržanih suradnji poslovnog i znanstveno-istraživačkog sektora, ostvariti daljnji pozitivni pomaci u makroekonomskim podacima Republike Hrvatske o istraživanju, razvoju i inovacijama.

Predstavljeni su i primjeri dobre prakse u četiri glavne teme: Damjan Miklić, osnivač i direktor – RoMb Technologies d.o.o predstavio je primjer dobre prakse iz područja Automatizacija & Robotika „Od FP7 projekta do start-upa za autonomnu navigaciju”; Krešimir Grljević – Eksperterm d.o.o. predstavio je primjer dobre prakse iz područja Napredni materijali „Primjena naprednih materijala u zaštiti imovine i vozila“; Mislav Malenica, osnivač i direktor AI startupa Mindsmiths te predsjednik udruge CroAI i Nina Šesto, direktorica digitalnog zdravstva – Specijalna bolnica Magdalena predstavili su primjer dobre prakse iz područja Umjetna inteligencija „AI prototip s primjenom u zdravstvu“ i Josip Horvat, razvojni inženjer za proizvodne tehnologije – Klimaoprema d.d. predstavio je primjer dobre prakse iz područja Inteligentni proizvodni sustavi „Klimaoprema 4.0“.

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.