Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

HAMAG povećava sredstva za male poduzetnike

Najvažnije novosti su tako povećanje jamstvenog potencijala na dvije milijarde kuna i činjenica da jamstvo HAMAG-a postaje jamstvo na prvi poziv.

Najvažnije novosti su tako povećanje jamstvenog potencijala na dvije milijarde kuna i činjenica da jamstvo HAMAG-a postaje jamstvo na prvi poziv.

Izuzetno ambiciozni planovi ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa vezani za HAMAG predstavljeni su u petak u Zagrebu.

Osim stopostotnog povećanja jamstvenog potencijala, najvažnija najava je svakako to da će u idućih godinu dana HAMAG izdati 500 jamstava.
Nova uloga HAMAG-a bit će privlačenje investicija u malo i srednje gospodarstvo, a u tome bi trebale pomoći brojne novine u jamstvenim programima agencije. Najvažnije novosti su tako povećanje jamstvenog potencijala na dvije milijarde kuna i činjenica da jamstvo HAMAG-a postaje jamstvo na prvi poziv. Tako se povećavaju i sredstva dostupna poduzetnicima i malim gospodarstvenicima, ali i trebala bi završiti dosadašnja situacija u kojoj jamstvo HAMAG-a poslovne banke uglavnom nisu prihvaćale.
– HAMAG Invest pokrivat će i davati potpore investicijama do 50 milijuna eura. U prošle četiri godine HAMAG je izdao 400 jamstava, a za sljedeću godinu mi planiramo da taj broj bude 500, u planu je 4 milijarde kuna projekata. Želimo biti servis svim malim i srednjim poduzetnicima, pomoći im da budu visokokapitalizirani pomoću jamstvenih programa koje će banke rado uzimati. Imamo jasno zacrtane ciljeve, a toliko investicija dalo bi doprinos BDP-u od 1.3 posto – objasnio je Maras.
Krenulo se tako i u pregovore s bankama o povoljnijim uvijetima kreditiranja poduzetnika. Banke isprva nisu pokazale velik interes, kako je priznao ravnatelj HAMAG-a Darko Lijović, ali kako je jamstvo na prvi poziv privlačan instrument osiguranja pregovori teku dobro, i sa Zagrebačkom i Erste bankom su najdalje stigli.
“Cilj nam je do početka ljeta imati potpisane okvirne sporazume sa svim većim i nekim manjim bankama” rekao je Lijović. Više pročitajte na stranicama Lidera.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.