Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

HAMAG povećava sredstva za male poduzetnike

Najvažnije novosti su tako povećanje jamstvenog potencijala na dvije milijarde kuna i činjenica da jamstvo HAMAG-a postaje jamstvo na prvi poziv.

Najvažnije novosti su tako povećanje jamstvenog potencijala na dvije milijarde kuna i činjenica da jamstvo HAMAG-a postaje jamstvo na prvi poziv.

Izuzetno ambiciozni planovi ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa vezani za HAMAG predstavljeni su u petak u Zagrebu.

Osim stopostotnog povećanja jamstvenog potencijala, najvažnija najava je svakako to da će u idućih godinu dana HAMAG izdati 500 jamstava.
Nova uloga HAMAG-a bit će privlačenje investicija u malo i srednje gospodarstvo, a u tome bi trebale pomoći brojne novine u jamstvenim programima agencije. Najvažnije novosti su tako povećanje jamstvenog potencijala na dvije milijarde kuna i činjenica da jamstvo HAMAG-a postaje jamstvo na prvi poziv. Tako se povećavaju i sredstva dostupna poduzetnicima i malim gospodarstvenicima, ali i trebala bi završiti dosadašnja situacija u kojoj jamstvo HAMAG-a poslovne banke uglavnom nisu prihvaćale.
– HAMAG Invest pokrivat će i davati potpore investicijama do 50 milijuna eura. U prošle četiri godine HAMAG je izdao 400 jamstava, a za sljedeću godinu mi planiramo da taj broj bude 500, u planu je 4 milijarde kuna projekata. Želimo biti servis svim malim i srednjim poduzetnicima, pomoći im da budu visokokapitalizirani pomoću jamstvenih programa koje će banke rado uzimati. Imamo jasno zacrtane ciljeve, a toliko investicija dalo bi doprinos BDP-u od 1.3 posto – objasnio je Maras.
Krenulo se tako i u pregovore s bankama o povoljnijim uvijetima kreditiranja poduzetnika. Banke isprva nisu pokazale velik interes, kako je priznao ravnatelj HAMAG-a Darko Lijović, ali kako je jamstvo na prvi poziv privlačan instrument osiguranja pregovori teku dobro, i sa Zagrebačkom i Erste bankom su najdalje stigli.
“Cilj nam je do početka ljeta imati potpisane okvirne sporazume sa svim većim i nekim manjim bankama” rekao je Lijović. Više pročitajte na stranicama Lidera.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Prema rezultatima travanjskog istraživanja ECB o zajmovima banaka u eurozoni (BLS), objavljenom danas, banke u eurozoni su u prvom kvartalu uvele znatno strože interne...

Financije

Europska središnja banka (ECB) očekuje dva važna izvještaja koji će joj pomoći da donese ključnu odluku o visini kamatnih stopa.

Ekonomija

Invera Private Equity Fund, privatni dionički fond sa sjedištem u Nizozemskoj, investirao je u hrvatski brend Kompare.

Financije

Investicijsko zlato sve je popularniji financijski instrument namijenjen dugoročnoj štednji u kojeg ulaže rastući broj investitora, a radi se o zlatnicima i zlatnim polugama...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.