Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Harač smanjio prosječnu plaću u Hrvatskoj 2,8 posto

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za prosinac prošle godine iznosila je 5.362 kune što je nominalno 0,4 posto manje, a realno 0,2 posto više u odnosu na studeni, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za prosinac prošle godine iznosila je 5.362 kune što je nominalno 0,4 posto manje, a realno 0,2 posto više u odnosu na studeni, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac 2008. godine, prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za prosinac prošle godine bila je nominalno manja za 0,9 posto, a realno je bila manja za 2,7 posto.

Za razdoblje od siječnja do prosinca 2009. godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 5.311 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje godine prije nominalno više za 2,6 posto, a realno je više za 0,2 posto.

Od srpnja 2009. statistika iskazuje i utjecaj posebnog poreza na plaće, mirovine i druge primitke na prosječnu mjesečnu isplaćenu neto plaću u pravnim osobama.

Taj je poseban porez utjecao na smanjenje prosječne neto plaće za prosinac za 2,8 posto.

Najmanje je poseban porez utjecao na smanjenje plaća u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i prosječne je neto plaće za prosinac u tom području djelatnosti smanjio za 1,8 posto.

Najviše je pak, za 3,4 posto, posebni porez utjecao na smanjenje prosječne neto plaće u opskrbi električnom energijom, plinom, vodom i klimatizacijom, informacijama i komunikacijama, financijskim djelatnostima i osiguranju te u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima.

Najviša prosječna neto plaća za prosinac među pojednim djelatnostima isplaćena je u upravljačkim djelatnostima; savjetovanju u vezi s upravljanjem, u iznosu od 11.623 kune.

Najniže plaće kožarima – 2.849 kuna

Slijede vađenje sirove nafte i prirodnog plina s 10.324 kune i zračni prijevoz s 9.590 kuna.

Prosječnu neto plaću veću od devet tisuća kuna za prosinac su imali i zaposleni u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda (9.337 kuna) te u promidžbi (9.293 kune).

Najnižu prosječnu neto plaću za prosinac prošle godine u iznosu 2.787 kuna imali su zaposleni u preradi kože.

Niže prosječne plaće od tri tisuće kuna imali su još i zaposleni u proizvodnji odjeće (2.849 kuna).

U preradi drva prosječna neto plaća za prosinac iznosila je 3.198 kuna, tek nešto više od toga imali su zaposleni u proizvodnji namještaja (3.207 kuna), a slijede prosječne neto plaće zaposlenih u uslugama u vezi s upravljanjem zgradama te djelatnostima uređenja i održavanja krajolika (3.285 kuna), proizvodnji tekstila (3.308 kuna), zaštitnim i istražnim djelatnostima (3.355 kuna), pripremi i usluživanju hrane i pića (3.774 kune) i u gradnji zgrada (3.954 kune).

Bruto prosječna plaća –  7.783 kune

Prema podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2009. iznosila je 7.783 kune, što pokazuje nominalni pad za 0,3 posto, a realni porast za 0,3 posto, u odnosu na studeni.

Prosječna mjesečna bruto plaća za prosinac 2009. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je niža za 1,1 posto, a realno je niža za 2,9 posto.

Za razdoblje od siječnja do prosinca 2009. prosječna mjesečna bruto plaća iznosila je 7.711 kuna, što je u odnosu na 2008. nominalno više za 2,2 posto, a realno je manje za 0,2 posto.

Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Pogledamo li plaće po pozicijama, žene su u prosjeku 8% manje plaćene od muškaraca. 

Financije

Od ponedjeljka, 2. siječnja građani diljem Hrvatske moći će zamijeniti kune u eure u 1016 poštanskih ureda.

Financije

Hrvatska kuna uskoro se pridružuje njemačkim markama, francuskim francima i talijanskim lirama te postaje jedna od mnogih papirnatih valuta koje su sada samo dio...

Porezi

Prema planu, Ministarstvo financija bi najkasnije do 1. 1. 2024. ovo pitanje riješilo kroz izmjene tri zakona; Zakona o porezu na dohodak, Zakona o...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.