Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

HEP ODS ulaže 90 milijuna kuna u napredne mreže

Riječ je o prvom projektu HEP ODS-a sufinanciranom bespovratnim sredstvima Europske unije, a od 176,83 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta, čak 149,95 milijuna kuna, odnosno 85 posto, čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

HEP- Operator distribucijskog sustava d.o.o.  (HEP ODS) održao je  informativnu radionicu u sklopu „Pilot-projekta uvođenja naprednih mreža“ s ciljem prezentacije ostvarenih rezultata u implementaciji projekta na distribucijskom području Elektre Zagreb u koje se ulaže oko 90 milijuna kuna.

U sklopu Pilot projekta, HEP ODS ulaže u tri funkcionalna područja napredne elektrodistribucijske mreže: naprednu mjernu infrastrukturu, razvoj i optimizaciju konvencionalne mreže te automatizaciju srednjonaponske mreže u pet (Elektroslavonija Osijek, Elektra Zagreb, Elektrodalmacija Split, Elektra Zadar i Elektrojug Dubrovnik) od ukupno 21 distribucijskog područja HEP ODS-a.

„Projektnim aktivnostima povećavamo učinkovitost distribucije električne energije, smanjujemo gubitke električne energije te povećavamo pouzdanost napajanja krajnjih korisnika mreže. Druga projektna aktivnost Optimizacija i razvoj konvencionalne mreže koja obuhvaća zamjenu 449 transformatora novim učinkovitim transformatorima u potpunosti je završena. Također, ugradili smo više od 14.000 naprednih brojila kod korisnika te 100 od ukupno 161 dvostruko upravljive sklopke“, kazao je Krešimir Ugarković, voditelj projekta.

Riječ je o prvom projektu HEP ODS-a sufinanciranom bespovratnim sredstvima Europske unije, a od 176,83 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta, čak 149,95 milijuna kuna, odnosno 85 posto, čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U sklopu projekta, u napredne mreže na području Elektre Zagreb ulaže se oko 90 milijuna kuna, što obuhvaća opremu i potrebne radove. Sve radove na projektnim aktivnostima organiziraju djelatnici Elektre Zagreb. Kroz projekt ćemo ostvariti značajne uštede, jer primjerice samo 1 posto gubitaka u Distribucijskom području Elektre Zagreb adekvatno je potrošnji 7500 kućanstava“, istaknuo je Anton Marušić, direktor Elektre Zagreb.

Na radionici u Zagrebu stručno predavanje na temu „Regulatorni pogled na uvođenje naprednih mreža i sustava naprednog mjerenja u distribucijsku mrežu“ održao je Lahorko Wagmann, direktor Sektora za električnu energiju u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji.   

„Gubici električne energije u distribucijskoj mreži u 2021. godini iznosili su 1.212 GWh, odnosno 7,2% neto preuzete električne energije koja je iznosila 16.877 GWh. Apsolutni i relativni iznos gubitaka u distribucijskoj mreži je najniži u posljednjih deset godina. Desetogodišnji plan ulaganja u distribucijsku mrežu iznosi oko 12,7 milijardi kuna. Taj plan uzima u obzir obveze i strateško opredjeljenje RH u pogledu prihvata obnovljivih izvora električne energije, pri čemu je naglasak na mjere smanjivanja gubitaka u distribucijskoj elektroenergetskoj mreži“, istaknuo je Wagmann.

U sklopu projektne aktivnosti Napredna mjerna infrastruktura, na području Elektre Zagreb ugrađuje se 10.000 naprednih brojila kod krajnjih korisnika i 3041 brojilo u transformatorskim stanicama. Ova projektna aktivnost obuhvaća oko 420.000 korisnika mreže, dok 10.000 korisnika dobiva pristup naprednoj mreži.

Razvoj i optimizacija konvencionalne mreže na području Elektre Zagreb obuhvatila je isporuku i ugradnju 248 energetski učinkovitih transformatora, što je više od 50 posto u odnosu na ukupan broj transformatora koji se ugrađuje na ovom projektu.

Automatizacija srednjonaponske mreže obuhvaća ugradnju daljinski upravljivih uređaja u dubini mreže što povećava pouzdanost napajanja smanjenjem trajanja neplaniranih prekida te stvara tehničke preduvjete za širu integraciju obnovljivih izvora u elektrodistribucijsku mrežu. Na području Elektre Zagreb ugrađuju se 143 daljinski upravljive rastavne sklopke i 48 daljinski upravljiva sklopna bloka.

Pročitajte još:

Energetika

Hrvatska gospodarska komora ove godine priprema bitno opsežniji i kvalitetniji program koji će obilježiti predavanja nekih od najpoznatijih svjetskih stručnjaka u ovom području.

Lifestyle

Pametna Mađarska otvara dijalog sa svijetom, u nadi da ćemo zajedno riješiti globalne izazove.

Ekonomija

Izvješća DESI 2022 temelje se uglavnom na podacima iz 2021. i prate napredak postignut u državama članicama EU-a u digitalnom svijetu

Osobne financije

Revolut trenutno provodi promotivnu akciju s open source blockchain platformom Polkadot.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.