Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

HGK: dodijeliljeni prvi EU vaučeri

Luka Burilović s dobitnicima vaučera
Luka Burilović s dobitnicima vaučera

Prvi EU vaučeri, putem kojih Hrvatska gospodarska komora prvi put izravno sufinancira izradu dokumentacije za pripremu EU projekata, danas su u HGK dodijeljeni predstavnicima 14 tvrtki. Vaučere je uručio predsjednik HGK Luka Burilović.

Riječ je o prvoj fazi provedbe nove usluge HGK vaučer „Moj EU projekt“. Vaučeri su u ovoj fazi namijenjeni projektima Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a izdvojeno je 350.000 kuna. Među prijavljenima za sada je 35 prihvatljivih, a njih 14 trenutno je ostvarilo pravo na sufinanciranje: PPK Karlovačka mesna industrija, Olvin plus, Trešnja, Cret proizvodnja, OPG Alojs Jug, Euroalp, Stancija St. Antonio, Bio dvor, Nociar, Čakovečki mlinovi, Viro tvornica šećera, Piškorić, Agro Jakšić te Consultus navigo.

Hrvatska gospodarska komora ove je godine za projekt EU vaučera izdvojila milijun kuna kojima će se sufinancirati izrada projektne dokumentacije za 100 poduzetničkih projekata, što će pridonijeti boljoj iskorištenosti EU sredstava te jačanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva“, istaknuo je Burilović te napomenuo kako je Hrvatskoj u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine na raspolaganju ukupno 10,6 milijardi eura, no dosad je vrlo mala iskorištenost sredstava, a poduzetnici imaju i problema kod sufinanciranja i realizacije projekata.

Istaknuo je kako su prve radionice za potencijalne korisnike održavane u HGK, a Komora usko surađuje i s tijelima državne uprave zaduženim za programiranje i implementaciju EU fondova. „Osnivanjem Centra za EU 2012. godine, koji trenutno djeluje kao odjel unutar Sektora za međunarodne poslove, HGK se nastoji još intenzivnije uključiti u provedbu EU fondova. Glavna je zadaća Komore biti servis članicama, ne samo na području implementacije EU fondova, nego i u njihovom ukupnom poslovanju“, poručio je predsjednik HGK.

Osim usluge „Moj EU projekt“, HGK je uvela i niz novih usluga za poduzetnike – EU tenderi, Poduzetnik-izvoznik i mobilne timove, a Burilović je izrazio očekivanja da će sljedeći koraci, dobivanje sredstava iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i provedba projekta, biti jednako uspješni. Najavio je i skoro raspisivanje natječaja za dodjelu vaučera za projekte koji se sufinanciraju iz sredstava Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, namijenjenih malim i srednjim tvrtkama te za projekte u turizmu. U tu svrhu, osigurat će se 300.000 kuna, čime će se financirati izrada projektne dokumentacije za 30 projekata.

 


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.