Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HHO nagradio Rohatinskog, Novaka, fra Bonaventuru Dudu i Šlabeka

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski dobitnik je nagrade “Miko Tripalo” Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) koja mu je danas, u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, dodijeljena u zagrebačkom HNK za izvanredne zasluge u zaštiti i promicanju ljudskih prava. U obrazloženju odluke stoji da o odlukama guvernera ovise sudbine većine građana, neovisno o tome jesu li nositelji kredita, štediše ili obični potrošači.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski dobitnik je nagrade "Miko Tripalo" Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) koja mu je danas, u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, dodijeljena u zagrebačkom HNK za izvanredne zasluge u zaštiti i promicanju ljudskih prava. U obrazloženju odluke stoji da o odlukama guvernera ovise sudbine većine građana, neovisno o tome jesu li nositelji kredita, štediše ili obični potrošači.

– Tvrdu i odlučnu obranu stabilnog tečaja kune većina građana doživljava kao obranu od opasnosti da se klizanjem kune njihovi krediti pretvore u noćnu moru – ističe HHO i dodaje kako HNB svojim odlukama pokazuje da su institucije tu da služe građanima.

Rohatinski “nadišao profesionalne obveze”

Nagrada koja nosi ime hrvatskog političara i jednog od utemeljitelja HHO-a Mike Tripala dodjeljuje se državnim dužnosnicima i političarima za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde.

Za životno djelo nagrada je dodijeljena doajenu hrvatskoga novinarstva i njegovu kroničaru Boži Novaku kao promicatelju ideje ljudskih prava u novinarstvu.

Za unaprjeđenje međureligijskoga dijaloga i vjerske tolerancije nagradu “Mašović-Vincetić-Nikolić” dobio je fra Bonaventura Duda, bibličar, teolog, filozof, skladatelj i pjesnik.

Šlabeku nagrada za “Podravku”

Nagrada “Joško Kulušić” za promicanje ljudskih prava u medijima dodijeljena je novinaru i šefu dopisništva “Večernjeg lista” Hrvoju Šlabeku za doprinos rasvjetljavanju financijsko-poslovnih malverzacija u “Podravci”.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak rekao je podnoseći izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj da se u medijima “sve više osjeća cenzura utemeljena na prepoznatljivim ideologijskim obrascima” te da je u mnogim člancima i dalje prisutan govor mržnje. Najnoviji fenomen, dodao je, govori o urbanom rasizmu u Hrvatskoj.

Također je rekao kako je posebno zabrinut “atmosferom javnog linča što se stvorio oko kampanjskih istraga u nizu koruptivnih afera”.

Najbolja surađuje – policija i odvjetništvo

Međunacionalni odnosi, rekao je Čičak, razvijaju se u dva različita smjera. Ustvrdio je da je najbolja suradnja između Hrvatske i Srbije ostvarena između policija i državnih odvjetništva, što smatra velikim napretkom u zaštiti ljudskih prava običnih građana od nasilja. No, dodao je, kad je riječ o stvarnim međunacionalnim odnosima, vidljivo je da Srbi i Hrvati različito percipiraju povijest i posljednji rat.

Povratak Srba u Hrvatsku vrlo je težak i nailazi na mnoge zapreke, a međunacionalne odnose, ocijenio je, dodatno će otežati nedavno objavljena presuda bivšem oficiru JNA Veselinu Šljivančaninu za zločine na Ovčari, kojemu je Haaški sud izmijenio pravomoćnu presudu i smanjio mu kaznu sa 17 na 10 godina zatvora.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.