Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Hoće li se Crobex zacrveniti zbog Rohatinskog?

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 3 porast, a 1 pad.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 3 porast, a 1 pad.

Na Zagrebačkoj se burzi očekuje nastavak stabilnog trgovanja, zahvaljujući poboljšanom raspoloženju na inozemnim tržištima, no tržište bi moglo reagirati i na iznenadnu najavu odlaska Željka Rohatinskog s mjesta guvernera Hrvatske narodne banke. Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 3 porast, a 1 pad.

Nakon tri dana pada, Crobex indeks ojačao je jučer 0,55 posto, na 1.637 bodova. Crobex10 porastao je, pak, 0,71 posto, na 897 bodova. Ipak, analitičari ističu da je uglavnom riječ o tehničkoj korekciji jer su nakon oštrog pada od početka svibnja cijene mnogih dionica pale na najniže razine u više godina. Redovni promet dionicama dosegnuo je jučer 12,44 milijuna kuna.

“Na domaćem tržištu danas se može očekivati nastavak stabilnog trgovanja, zahvaljujući poboljšanom raspoloženju na inozemnim tržištima, no očekuje se i reakcija investitora na iznenadnu najavu odlaska guvernera Željka Rohatinskog s čela Hrvatske narodne banke”, kaže glavna financijska analitičarka u RBA Nada Harambašić Nereau. A kako nema važnijih poslovnih vijesti, likvidnost i promjene cijena bit će ponajviše pod utjecajem poteza većih, institucionalnih investitora, kao i proteklih dana, smatra Harambašić Nereau.

Rohatinski, kojem drugi šestogodišnji mandat na čelu HNB-a istječe 12. srpnja, rekao je jučer novinarima da odlazi s mjesta guvernera jer više ne može uspješno surađivati s Vladom premijera Zorana Milanovića. Na novinarski upit je li do razlaza došlo zbog njegove politike stabilnog tečaja kune, Rohatinski je ustvrdio kako je dosadašnja praksa pokazala da je stabilan tečaj kune jedan od temeljnih preduvjeta za održavanje stabilnosti cijelog sustava, pa ne vidi razloga da se to mijenja. Guverner HNB-a kazao je da Hrvatska treba ići putem kombinacije strukturnih reformi, restriktivne fiskalne politike i razumno ekspanzivne monetarne politike kako bi se ograničena financijska sredstva preusmjerila s potrošnje na investicije koje bi inicirale održivi ekonomski rast s niskom inflacijom i stabilnim tečajem.
“Postane li novi guverner HNB-a njegov zamjenik Boris Vujčić, kako se špekulira, ne očekujemo većih promjena u monetarnoj politici”, ističe Harambašić Nereau.

U današnjem osvrtu analitičari RBA ističu da zbog te najave Rohatinskog na domaćim financijskim tržištima očekuju tek kratkoročne reakcije. Tako bi, ocjenjuju, kuna u odnosu na euro mogla deprecirati do razine od 7,60 kuna za euro uslijed zatvaranja postojećih tržišnih pozicija, no s obzirom da očekuju nastavak provođenja politike očuvanja stabilnosti cijena kroz održavanje stabilnosti tečaja, pritisci na kunu s te strane ne bi trebali potrajati.

“Na novčanom tržištu ne očekujemo bitnije promjene kamatnih stopa čak ni u kratkom roku s obzirom na visoku likvidnost u sustavu, trenutno oko 7 milijardi kuna. No, zanimljivo će biti vidjeti reakciju tržišta na današnjoj aukciji trezorskih zapisa, pa ne isključujemo slabiji pad prinosa nego što smo prvotno očekivali”, navodi se između ostaloga u osvrtu analitičara RBA.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

GLAMI, jedinstvena modna tražilica koja se oslanja na umjetnu inteligenciju, u Hrvatskoj posluje iznad očekivanja i za svoje partnere uspijeva generirati narudžbe u vrijednosti...

Turizam

Kriza se odužila. Turizam je na koljenima, a s njime i oko 450 obiteljskih malih hotela koje očekuje još jedna neizvjesna sezona.

Lifestyle

Svi ljudi su više ili manje lijeni. Neki su ipak previše, i to se smatra ogromnom manom. Ali što ako to nije toliko loša...

Edukacija

Sigurno imate kolegice i kolege s kojima su odnosi sjajni i one s kojima vam odnosi nisu baš onakvi kakve priželjkujete.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.