Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Hrabrost se kao osobina može jačati i razvijati!

Blogerica portala Profitiraj.hr business coach i konzultantica Inga Lalić za prvu temu svog bloga izabrala je – hrabrost. Jedna od velikih odlika uspješnih poduzetnika jest hrabrost. Hrabrost da djelujete i idete naprijed prema svemu onome što želite unatoč strahu, sumnjama, preprekama, krizi, tuđim mišljenjima i sugestijama.

Blogerica portala Profitiraj.hr business coach i konzultantica Inga Lalić za prvu temu svog bloga izabrala je - hrabrost. Jedna od velikih odlika uspješnih poduzetnika jest hrabrost. Hrabrost da djelujete i idete naprijed prema svemu onome što želite unatoč strahu, sumnjama, preprekama, krizi, tuđim mišljenjima i sugestijama.

Dok vas put nosi naprijed s mjesta na kojem se nalazite do mjesta na kojem želite biti, morate se suočiti sa svojim strahovima. Strah je prirodan. Kad god počinjete novi projekt, prihvatite se novog pothvata ili nešto riskirate, strah je obično prisutan. Nažalost, neki poduzetnici dopuste da ih strah spriječi da poduzmu korake koji su nužni za ostvarenje ciljeva. I uspješni poduzetnici osjećaju strah kao i svi ostali, no ne dopuštaju da ih on spriječi da učine što god žele – ili moraju – učiniti.

Hrabrost znači nastaviti raditi ono čega se bojite. Zapravo, ne možete biti hrabri ako se ne bojite. Kad god vidite značajan napredak i rast u nekoj tvrtki to znači da je njezin vlasnik, direktor ili menadžer donio hrabru odluku. Ne mjeri se poduzetnik po tome gdje stoji u trenucima ugode, nego gdje je u trenucima izazova i nesuglasica.

Ironija je u tome da jednaku količinu straha izaziva preuzimanje rizika i izlazak iz zone ugode, kao i ostanak u zoni ugode. Jedina je razlika u tome da se oni koji ne preuzmu rizik brinu o beznačajnim stvarima. Ionako ćete morati prolaziti kroz strah i sumnje, pa je puno bolje da to ima značenje i smisao.

Stječete snagu, hrabrost i samopouzdanje svaki put kad pogledate svom strahu u lice. Sami sebi možete reći ‘prošao sam kroz taj užas, mogu proći i kroz sljedeću stvar koja mi se nađe na putu’. Preispitajte sami sebe. Kakva ste vi osoba? Ostvarujete li svoje ciljeve? Kako se vi nosite s vlastitim strahom? Prihvaćate li ga? Izlazite li svakoga dana izvan svoje zone ugode?

Zadatak:

Hrabrost se kao osobina može jačati i razvijati.

Da biste prevladali strah dobro je suočiti se s njim. Možete učiniti nešto što izlazi iz vaših dosadašnjih iskustava, jednostavno zbog toga da biste razvili hrabrost. Primjerice, održati govor velikom broju slušatelja, otići na rafting, penjati se po stijenama, glumiti u predstavi i sl. Nije važno što, sve dok to od vas traži da se suočite s nekom vrstom nelagode.

______________________________________________________

 

Također možete obaviti razgovor koji već dugo odgađate. Većina ljudi izbjegava voditi neugodan otvoren razgovor bilo sa zaposlenikom, poslovnim partnerom, klijentom. Ako ste i vi među njima, dajte si zadatak da ćete taj razgovor obaviti odmah ovaj tjedan. Nemojte tu osobu kritizirati ili vrijeđati. Govorite istinu i poštujte tu osobu (neće vam toliko biti neugodno ako ste se prije suočili s nekim strahom).

_______________________________________________________

Napravite veliki korak. Možda se bojite napraviti zaokret u poslu i djelatnosti kojom se bavite. Ako u srcu znate da trebate nešto promijeniti, sada je pravo vrijeme da to učinite. Dakle, krenite. Nema boljeg savjeta za razvijanje hrabrosti da nešto učinite i za donošenje same odluke. Vaš prvi korak jest:

_______________________________________________________

************

Inga Lalić, business coach i konzultantica, ima desetogodišnje iskustvo u radu s tisuću klijenata. Osmislila je i vodi trening Poduzetnička piramida. Pomaže poduzetnicima i onima koji to žele biti da ostvare svoje želje i ciljeve, povećaju prihode uz više slobodnog vremena i postanu učinkovitiji, uspješniji, sretniji i bogatiji. Vlasnica je tvrtke RE-FORMA, specijaliziranog centra za razvoj poduzetnika. Autorica je priručnika ‘Kako pokrenuti vlastiti biznis’ korisne literature za svakog tko pokreće tvtku ili već godinama radi na svom poduzetničkom projektu. Priručnik je predstavljen u knjižari Profil na Prvom hrvatskom festivalu knjiga.

Portal Profitiraj.hr medijski je pokrovitelj priručnika “Kako pokrenuti vlastiti biznis”


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.