Hrvati će ipak moći raditi u Švicarskoj

Hrvati će ipak moći raditi u Švicarskoj

Nakon referenduma, savezna je vlada odbila potpisati prethodno dogovoreni sporazum s Hrvatskom koji bi hrvatskim državljanima omogućio pristup švicarskom tržištu rada. Švicarska ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga je sredinom veljače nazvala hrvatsku ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić da joj kaže kako Bern neće biti u mogućnosti potpisati “u sadašnjem obliku” bilateralni sporazum o širenju slobodnog pristupa švicarskom tržištu rada, u kojem uživaju građani EU-a, na državljane novih zemalja članica. Hrvatska je ušla u članstvo EU-a 1. srpnja 2013.

Novi sporazum Berna i Zagreba provest će se odlukom savezne vlade koja hrvatskim građanima dozvoljava rad u Švicarskoj, uz postupno uvođenje kvota, pojašnjava RTS. Sporazum će biti upotpunjen deklaracijom o “nediskriminiranju” Hrvata. No, javlja nadalje RTS, taj “prijelazni” sporazum mora odobriti Europska komisija, a signali iz Bruxellesa su “prilično negativni”.

Bruxelles je na švicarsko nepotpisivanje sporazuma s Hrvatskom reagirao zamrzavanjem subvencija Švicarskoj za program razmjene studenata Erasmus i zamrzavanjem pristupa europskom istraživačkom programu Horizon 2020 teškom nekoliko milijarda eura, prenosi HRT.

Podijeli

Odgovori

Top