Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Hrvati u Njemačkoj zarađuju manje od Mađara i Čeha

Rezultati studije Instituta za istraživanje tržišta rada u Nürnbergu pokazuju kako migranti vrlo često zarađuju manje od svojih njemačkih kolega. Pri tome Mađari i Česi za isti posao dobivaju veću plaću od Hrvata, piše Deutsche Welle.

Rezultati studije Instituta za istraživanje tržišta rada u Nürnbergu pokazuju kako migranti vrlo često zarađuju manje od svojih njemačkih kolega. Pri tome Mađari i Česi za isti posao dobivaju veću plaću od Hrvata, piše Deutsche Welle.

Kada se po prvi put zaposle na njemačkom tržištu rada, migranti vrlo često zarađuju manje od Nijemaca. Njihova prosječna mjesečna plaća iznosi oko 64 posto mjesečnog dohotka jednog Nijemca. Ovaj podatak proizlazi iz rezultata najnovijeg istraživanja Instituta za istraživanje radnog tržišta u Nürnbergu koji su jučer javnosti priopćeni javnosti. Nakon osam godina rada, prosječne plaće imigranata iznose oko 72 posto dohotka koji za isti posao primaju Nijemci. Ova razlika se djelomično objašnjava činjenicom da su Nijemci za isti posao u pravilu više kvalificirani ali i stariji, u prosjeku oko 6 godina. Drugi razlog je, navodi Institut, da kvalifikacije koje imaju imigranti vrlo često ne ispunjavaju zahtjeve njemačkog tržišta.

Posebno je zanimljivo to da su primjerice imigranti iz Mađarske i Češke već na samom početku rada u Njemačkoj relativno dobro plaćeni. Naime, njihova se mjesečna primanja tijekom godina još više povećavaju čime njihove plaće nadmašuju one doseljenika iz Turske ili s područja bivše Jugoslavije. No postoje i oni koji već prilikom dolaska u Njemačku, za isti posao primaju veću plaću od samih Nijemaca. To se prije svega odnosi na građane Austrije, Nizozemske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država koji su u Njemačku stigli kao traženi specijalisti ili stručnjaci na raznim područjima.

Poslovni.hr/Deutsche Welle


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.