Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Hrvatska bi mogla zabilježiti gospodarski rast

Indija pretekla Kinu kao najbrže rastuće veliko gospodarstvo svijeta

Po prvi put od 2008. godine Hrvatska bi mogla zabilježiti gospodarski rast. Naime, u Hrvatskoj bi BDP u 2015. mogao porasti i to za 0,2 posto. Tako predviđa Hrvatska narodna banka i to uslijed blagog rasta osobne potrošnje, zaustavljanja pada investicija te pozitivnog doprinosa neto izvoza, javlja N1 televizija. Ipak, guverner Boris Vujčić je kazao kako središnja banka ove godine očekuje pad BDP-a za 0,5 posto, uslijed nastavka pada investicija (za 3,2 posto) te osobne potrošnje (za 0,7 posto).

Očekuje se da će izmjene u oporezivanju dohotka ‘osloboditi’ oko 2,1 milijardu kuna dohotka građana, od kojih će dio zasigurno otići u potrošnju, koja bi tako u 2015. trebala porasti oko 0,3 posto. Preostali iznos vjerojatno će biti iskorišten za daljnje razduživanje stanovništva, ali i nove porezne namete na lokalnim razinama, kojima će se vjerojatno nadomjestiti prihodi od poreza na dohodak.

Istodobno, očekuje se zaustavljanje pada investicija, kao glavnog faktora gospodarskog rasta, te njihov blagi, 0,3 postotni rast, koji bi tek u 2016. trebao dosegnuti značajnije stope. Vujčić je, međutim, naglasio kako je ključ u investicijama, te nužnim strukturnim reformama usmjerenim ka poboljšanju poslovne i investicijske klime u Hrvatskoj.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Vijest na tržištu proizvoda od plemenitih metala nova je usluga koju uvodi državna kovnica novca - Hrvatski novčarski zavod: pohrana investicijskih zlatnika i srebrnjaka.

Financije

Hrvatska narodna banka u suradnji s državnom kovnicom novca, Hrvatskim novčarskim zavodom d.o.o., predstavlja novu seriju investicijskog zlata s motivom optjecajnog kovanog novca.

Izdvojeno

Ukupno gledajući, u posljednjih 25 godina u Hrvatsku je uloženo oko 34 milijardu eura, što je ako se gleda iznos prema broju stanovnika, solidno....

Izdvojeno

U organizaciji Udruženja stranih ulagača i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj danas je održana međunarodna konferencija "Ulaganje u ljudski kapital za gospodarski rast".

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.