Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Hrvatska kovnica novca slavi 30 godina osnutka

Ove godine Kovnica slavi 30 godina postojanja, što je za jednu mladu državu poput Hrvatske, vrlo značajno.

Kovani novac jedan je od najtrajnijih ljudskih proizvoda, a kovanice su jednostavan, ali snažan simbol nacionalnog identiteta. Hrvatska kovnica novca državna je kovnica u 100%-tnom vlasništvu Hrvatske narodne banke, osnovana 26. travnja 1993. godine. Kovnica proizvodi optjecajne kovanice, odnosno, sredstvo plaćanja Republike Hrvatske (do 2022. HKN je proizvodila kune i lipe, od srpnja 2022. godine euro i euro cente) te prigodne i numizmatičke kovanice.

Ove godine Kovnica slavi 30 godina postojanja, što je za jednu mladu državu poput Hrvatske, vrlo značajno. Nema svaka država kovnicu novca, pa čak niti unutar Europske unije; ima ih preko 20, međutim samo ih 17 proizvodi euro kovanice. Iako je osnovni cilj Hrvatske kovnice proizvodnja novca, ona nije tek puka tvornica naručenih proizvoda. Kovnica je i borac protiv zaborava koji ostavlja trag vremena kao neizbrisiv dio hrvatske baštine, a kovani je novac spoj tehnologije, umjetnosti i tradicije u kojemu se čuvaju vještine umjetničkog graviranja i poliranja metala.

U svojoj tri desetljeća dugoj povijesti, Hrvatska kovnica novca izradila je optjecajni novac u dvije hrvatske valute – hrvatskoj kuni i sada eurokovanice. Prijašnjih godina većina poslovanja kovnice bila je koncentrirana na proizvodnju optjecajnog novca. Iako je glavna zadaća opskrba države kovanim novcem, kovnica je i tržišno orijentirana: unazad nekoliko godina intenziviran je komercijalni program kovnice, odnosno, proizvodnja investicijskih zlatnika i srebrnjaka; naime, kovnica jedini hrvatski proizvođač investicijskih zlatnika. Naše se kovanice izvoze u mnoge države te nalaze put do ruku kolekcionara i numizmatičara diljem svijeta.

Jedno od nedavnih tehnoloških dostignuća Kovnice je izrada najmanje kovanice na svijetu, ujedno i investicijskog zlatnika, s motivom istarskog gradića Huma, poznatog kao najmanji grad na svijetu.

Kovnica I dalje nastavlja raditi i razvijati uzbudljiva nova rješenja u segment zlatnih i srebrnih kovanica, poput nedavno izdane kovanice Konturna kravata, s ciljem snažnijeg poziconiranja na svjetskom tržištu moderne numizmatike.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.