Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Hrvatska kovnica novca slavi 30 godina osnutka

Ove godine Kovnica slavi 30 godina postojanja, što je za jednu mladu državu poput Hrvatske, vrlo značajno.

Kovani novac jedan je od najtrajnijih ljudskih proizvoda, a kovanice su jednostavan, ali snažan simbol nacionalnog identiteta. Hrvatska kovnica novca državna je kovnica u 100%-tnom vlasništvu Hrvatske narodne banke, osnovana 26. travnja 1993. godine. Kovnica proizvodi optjecajne kovanice, odnosno, sredstvo plaćanja Republike Hrvatske (do 2022. HKN je proizvodila kune i lipe, od srpnja 2022. godine euro i euro cente) te prigodne i numizmatičke kovanice.

Ove godine Kovnica slavi 30 godina postojanja, što je za jednu mladu državu poput Hrvatske, vrlo značajno. Nema svaka država kovnicu novca, pa čak niti unutar Europske unije; ima ih preko 20, međutim samo ih 17 proizvodi euro kovanice. Iako je osnovni cilj Hrvatske kovnice proizvodnja novca, ona nije tek puka tvornica naručenih proizvoda. Kovnica je i borac protiv zaborava koji ostavlja trag vremena kao neizbrisiv dio hrvatske baštine, a kovani je novac spoj tehnologije, umjetnosti i tradicije u kojemu se čuvaju vještine umjetničkog graviranja i poliranja metala.

U svojoj tri desetljeća dugoj povijesti, Hrvatska kovnica novca izradila je optjecajni novac u dvije hrvatske valute – hrvatskoj kuni i sada eurokovanice. Prijašnjih godina većina poslovanja kovnice bila je koncentrirana na proizvodnju optjecajnog novca. Iako je glavna zadaća opskrba države kovanim novcem, kovnica je i tržišno orijentirana: unazad nekoliko godina intenziviran je komercijalni program kovnice, odnosno, proizvodnja investicijskih zlatnika i srebrnjaka; naime, kovnica jedini hrvatski proizvođač investicijskih zlatnika. Naše se kovanice izvoze u mnoge države te nalaze put do ruku kolekcionara i numizmatičara diljem svijeta.

Jedno od nedavnih tehnoloških dostignuća Kovnice je izrada najmanje kovanice na svijetu, ujedno i investicijskog zlatnika, s motivom istarskog gradića Huma, poznatog kao najmanji grad na svijetu.

Kovnica I dalje nastavlja raditi i razvijati uzbudljiva nova rješenja u segment zlatnih i srebrnih kovanica, poput nedavno izdane kovanice Konturna kravata, s ciljem snažnijeg poziconiranja na svjetskom tržištu moderne numizmatike.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.