Hrvatska na tronu Mediterana, očekuje se još uspješnija 2013.

Hrvatska na tronu Mediterana, očekuje se još uspješnija 2013.

Prošla 2012. za turizam je zaista bila godina na koju svi u sektoru i šire mogu biti ponosni jer je Hrvatska s 12,3 milijuna turističkih dolazaka ili 5 posto više nego 2011. te s 70,3 milijuna noćenja ili 6,4 posto više pobjednica Mediterana, a ove godine očekuju se slične brojke i povećanje prihoda od turizma 2 do 3 posto u odnosu na 2012.

Istaknuo je to ministar turizma Veljko Ostojić na današnjoj konferenciji za novinare iznoseći prve podatke sustava turističkih zajednica o broju dolazaka i noćenja za cijelu 2012.

Znatno povećanje broja dolazaka stranih turista od 6,4 posto i njihovih noćenja od 7,4 posto ipak nije pratio sličan, nego manji postotak rasta prihoda od inozemnih turista, za oko 3,3 posto, na 6,27 milijardi eura u prvih devet mjeseci ove godine. Ministar vjeruje da će se to promijeniti ove i iduće godine. Tome bi mogla, kako se nada, pridonijeti veća potrošnja uslijed nižeg PDV-a u ugostiteljstvu, kao i neznatno povećanje cijena osnovnih usluga ove godine kod turističkih tvrtki.

Osim ukupnog porasta važnim drži i što su povećanja dolazaka i noćenja od 1 do 11 posto zabilježile sve jadranske županije, pa i kontinentalna Hrvatska od 4 posto.

U 2012. bila je odlična pred i posezona s većim fizičkim porastima od ukupnih (od oko 7,5 posto), a važnim ocjenjuje i što su povećanja bila s gotovo svih ključnih tržišta, na čelu s 13 postotnim porastom dolazaka iz Njemačke u kojoj ministar vidi još dosta potencijala za rast.

Očekivani i razumljivi pad prometa bio je iz Mađarske i Italije, dok je odlično lani reagiralo tržište Velike Britanije te Skandinavije, ali i daleka tržišta, s kojih se i ove godine očekuju pozitivni trendovi.

I u ovoj godini osnovni cilj svih aktivnosti Ministarstva turizma je povećanje konkurentnosti sektora, zbog čega će se izraditi i studija konkurentnosti turizma za što će se izvođači tražiti natječajem.

Krenut će i nova kreditna linija za male i srednje poduzetnike u suradnji s HBOR-om, HAMAG-om i Ministarstvom poduzetništva s ciljem povećanja investicija u turizmu, za se procjenjuje da će se ove godine povećati dvostruko u odnosu na prošlu ili na 2,5 do 3 milijarde kuna.

Porast investicija očekuje se i temeljem niže stope PDV-a za ugostiteljstvo, koja treba dovesti i do novog zapošljavanja u sektoru te nižih cijena, što su već najavili mali hotelijeri (5 do 10 posto niže cijene vode i domaćih vina) te neki restorateri (primjerice oko 50 kuna manja cijena ribe po kilogramu).

Podijeli

Odgovori

Top