Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Hrvatska na začelju liste globalne konkurentnosti

Treba naglasiti da je riječ o elitnom krugu zemalja u koji ne ulaze nerazvijene zemlje ili zemlje s nepouzdanom statistikom. Hrvatska je 57. od ukupno 59 vodećih svjetskih ekonomija.

Treba naglasiti da je riječ o elitnom krugu zemalja u koji ne ulaze nerazvijene zemlje ili zemlje s nepouzdanom statistikom. Hrvatska je 57. od ukupno 59 vodećih svjetskih ekonomija.

Hrvatska je na listi konkurentnosti zauzela 57. mjesto od ukupno 59 vodećih svjetskih ekonomija, što predstavlja napredak za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu, pokazuju danas objavljeni „Godišnjak svjetske konkurentnosti 2012.“, koji je izradio švicarski Institut za upravljanje razvojem (IMD).

Treba naglasiti da je riječ o elitnom krugu zemalja u koji ne ulaze nerazvijene zemlje ili zemlje s nepouzdanom statistikom, navodi se u priopćenju Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK), partnera-instituta IMD-a.

„Dok je Hrvatska u 2011. godini izgubila jednu poziciju, jer je Ukrajina napredovala brže od nas, u 2012. godini smo napredovali jednu poziciju jer je pogoršanje ocjene konkurentnosti Grčke bilo veće od relativnog pogoršanja ocjene konkurentnosti Hrvatske, u usporedbi s najkonkurentnijom zemljom svijeta“, navodi NVK.

Iz NVK-a podsjećaju da je od uvrštenja u rang ljestvicu IMD-a Hrvatska jedino u 2008. godini imala realno poboljšanje pozicije, ali nažalost u posljednje tri godine to je izgubljeno.

„Pored ukupne pozicije na rang ljestvici, vrlo je bitno promatrati i dinamiku finalne ocjene konkurentnosti. Razvidno je kako se ocjena naše konkurentnosti u razdoblju 2006.-2009. bitno poboljšala, a u razdoblju 2010.-2012. bilježimo oscilacije ocjene konkurentnosti, odnosno Hrvatska ne smanjuje zaostatak za najkonkurentnijim zemljama svijeta“, navodi se u priopćenju.

Ove godine SAD bilježi manji gubitak pozicije na listi konkurentnosti, te se nalazi na drugom mjestu, a na vrhu je Hong Kong. Švicarska je poboljšala svoju poziciju i napredovala na 3. mjesto, a vidljiv je napredak Norveške (na 8. mjesto) i Nizozemske (na 11. mjesto), stoji u priopćenju.

Pogoršana je pozicija Australije (s 9. na 15.), a nazadovanje u ocjeni konkurentnosti Kine (s 19. na 23.), Indije (s 32. na 35.) te Brazila (s 44. na 46. mjesto), stavlja sjenu na perspektive ‘BRIC zemalja’.

Od novih članica Europske unije, Češka nastavlja 4-godišnji trend blagog pogoršanja i nalazi se ove godine na 33. mjestu. Poljska je na 34. mjestu i održava poziciju koja je izuzetno poboljšana u usporedbi s godinama prije krize.

Slovačka (47. mjesto) i Slovenija (51. mjesto) bilježe manji oporavak, koji samo vrlo malo ublažava izraziti pad iz 2010. godine. Mađarska (45. mjesto) i Bugarska (54. mjesto) malo su poboljšale poziciju, a Rumunjska je pala s 50. na 53. mjesto.

U ovogodišnjem izdanju IMD je proveo posebno ispitivanje stavova prema globalizaciji i prihvaćanja nužnosti ekonomskih i socijalnih reformi. Stavovi prema globalizaciji i dalje su pozitivni u Irskoj, Skandinaviji, Čileu i većini azijskih zemalja dok su stavovi znatno negativniji u Grčkoj, Rusiji, većini zemalja Istočne Europe i Latinske Amerike, ali i Francuske.

Prema stavovima o globalizaciji Hrvatska se nalazi na 56. mjestu, a prema prihvaćanju nužnosti reformi na 52. mjestu od 59 zemalja, što ne oslikava spremnost i otvorenost Hrvatske za promjene.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.