Hrvatska pri vrhu zemalja EU-a prema vlasništvu stanovnika nad nekretninama

Hrvatska pri vrhu zemalja EU-a prema vlasništvu stanovnika nad nekretninama

Tako velik udio vlasništva nad nekretninama karakterističan je za manje razvijene i siromašnije članice EU-a, dok razvijenije i bogatije zemlje poput Njemačke imaju znatno niži udio vlasništva.

Razlog tomu stručnjaci ZANE-a vide u prevladavajućem stajalištu prema kojem je ulaganje u nekretnine najsigurniji oblik ulaganja odnosno štednje budući da drugi oblici ulaganja u manje razvijenim zemljama često nisu dostupni ili su visokorizični.

Najveći broj hrvatskih građana stanuje u samostojećoj kući, 72 posto po čemu smo vodeća članica Europske unije, a 22 posto stanovnika živi u stanovima.

Prosječna veličina stanova u Hrvatskoj je 74,4 četvorna metra. Prevladavaju dvosobni stanovi koji zajedno s jednosobnima čine 45,5 posto nastanjenog fonda.

Premda je znatan udio trosobnih (27,9 posto) i četverosobnih stanova (18,9 ), najveći je problem hrvatskih kućanstava upravo manjak prostora uključivo i nedovoljan broj soba, kažu u ZANE-u.

Prema istraživanju Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNPD) “Kvaliteta života u Hrvatskoj – regionalne nejednakosti”, najmanji broj vlasnika stanova ili kuća bez hipoteke je u Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Karlovačkoj županiji, a najveći u Krapinsko-zagorskoj županiji. U Primorsko-goranskoj županiji najveći je postotak kućanstava čiji članovi žive kao podstanari u socijalnim/gradskim stanovima.

Broj stanova za stalno stanovanje u Hrvatskoj (1.923.522) znatno premašuje broj kućanstava (1.535.635), a razlici velikim dijelom pridonosi stanje u Zagrebu.

To se, prema ocjeni stručnjaka ZANE-a, ne može potpuno povezati s porastom životnog standarda, s obzirom na to da dio stambenog fonda nije nastanjen to jest velik broj kupoprodaja ostvaren je zbog ulaganja građana u stanove s ciljem očuvanja vrijednosti imovine.

S druge strane, građevinskim zamahom početkom dvijetisućitih godina i lako dostupnim modelom financiranja kupnje nekretnina velik broj građana riješio je stambeno pitanje pa je upitno koliko je novih stanova uopće više potrebno i je li možda bolje koncentrirati se na poboljšanje kvalitete i prilagodbu postojećega stambenog fonda, pitaju se stručnjaci ZANE-a.

Podijeli

Odgovori

Top