Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Rusko tržište od iznimnog značaja za hrvatske tvrtke

Ističemo nekoliko značajnijih poslova čija se realizacija očekuje u 2015.

Kremlj

Rusko tržište od iznimnog je značaja za hrvatske tvrtke, posebice one koje se bave farmacijom, prehrambenom industrijom, graditeljstvom i proizvodnjom strojeva. Robna razmjena u prvih deset mjeseci 2014. porasla je za čak 25 posto u odnosu na 2013. godinu. Ruski izvoz u Hrvatsku iznosio 1,05 milijarda dolara, a hrvatski u Rusiju 283 milijuna dolara. U ovom trenutku velik problem čine i sankcije EU, kojima je Rusija izložena od ljeta prošle godine, čije posljedice trpe gospodarstvenici obiju zemalja. Forum će zato biti prigoda da se postave temelji za buduću suradnju.

Oko 200 ruskih i 100 hrvatskih tvrtki sudjelovat će na Gospodarskom forumu i investicijskoj konferenciji u Moskvi, 17. i 18. veljače 2015. Hrvatsko izaslanstvo predvode ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik HGK Luka Burilović. Rusko izaslanstvo predvode zamjenik direktora Sektora zemalja Europe, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije Sergej Genadjevič Karaulov predsjednik TIK Ruske Federacije Sergej Nikolajevič Katirin te predsjednik MAP-a (Moskovske asocijacije poduzetnika) Andrej Jevgenjevič Podjenok.

Hrvatsku delegaciju predvodi ministar Vrdoljak

Ministar Ivan Vrdoljak ističe kako se sve europske tvrtke trude, unatoč trenutačnim poteškoćama, nastaviti gospodarsku suradnju u područjima koja nisu obuhvaćena sankcijama i pronaći prostor za unaprjeđenje tih odnosa u budućnosti. Isto to rade i hrvatske tvrtke. Ne možemo čekati da sankcije prođu i onda očekivati da ćemo samo nastaviti gdje smo stali prije sankcija. Cijeli niz tvrtki s tržišta izvan EU jedva čeka priliku da se ubaci na naše mjesto. Zato Forum ima dva cilja: sačuvati gospodarsku suradnju, ali i pronaći prostor za unaprjeđenje tih odnosa u budućnosti, tvrdi Vrdoljak.
Predsjednik HGK Luka Burilović ističe nužnost potpore domaćim tvrtkama – Hrvatskim gospodarstvenicima koji su uložili puno truda i sredstava za proboj na rusko tržište sada je potrebna pomoć i potpora u očuvanju njihovih pozicija – Dodaje kako je HGK, kao odgovor na pojačani interes hrvatskih tvrtki za jačanje poslovne suradnje s ruskim partnerima, pružala i nastavit će pružati svesrdnu potporu svojim članicama poglavito kroz rad predstavništva u Moskvi i kroz rad Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom federacijom koji djeluje pri HGK.
Mnogobrojne hrvatske tvrtke već su godinama prisutne na ruskom tržištu, a koliko je važna ta suradnja i koliki je interes hrvatskih gospodarstvenika svjedoči Ured HGK koji je prije pet godina otvoren u Moskvi, a koji je samo prošle godine odgovorio na 300 upita i organizirao 120 poslovnih sastanaka.

Značajniji poslovi čija se realizacija očekuje u 2015.

Predstavništvo HGK u Moskvi odigralo je značajnu ulogu u traženju poslovnih partnera, pa i samom sklapanju poslovnih ugovora.
Tvrtka Klima oprema/proklima dogovorila je poslovnu suradnju s ruskim investitorom Kub designom oko realizacije projekta izgradnje trgovačko-poslovnog centra u Krasnogorsku. Kedobet je potpisao Sporazum o zajedničkom ulaganju za izgradnju tvornice za proizvodnju aditiva. Planirana godišnja vrijednost proizvodnje procjenjuje se na oko 10.000.000 eura. Sardina će na temelju ugovora od pet godina, samo u 2015. izvesti 3.000.000 konzervi srdela, skuša, tuna i ribljih pašteta u vrijednosti od 2.000.000 eura. Mlinar je potpisao Sporazum o početku izvoza pekarskih proizvoda u vrijednosti 10.000.000 eura, a Milla temeljem potpisanog ugovora očekuje povećanje izvoza kozmetičkih proizvoda do vrijednosti veće od 10.000.000 eura.

Preneseno sa www.hgk.hr

Pročitajte još:

Komentari

Na godišnjoj je razini BDP u prvom kvartalu 2023. rastao 2,8% uz umjeren rast svih ključnih elemenata te blagi realan pad uvoza. Još važnije,...

Edukacija

Pred punom Laubom održano je 3. izdanje međunarodne konferencije HGK „Podržimo održivo 2022: Zajedno za otporniju budućnost“.

Ekonomija

Prema istraživanju nezavisne konzultantske kuće Horváth, koje je provedeno u 18 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku, gubitak ruskog tržišta nema značajniji utjecaj na prihode...

Ekonomija

Veliki porast cijena građevinskog materijala i proizvoda stvorio je ozbiljne probleme na tržištu prošle godine.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.