Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatska za nekoliko godina postaje izvoznica plina

Hrvatska bi vrlo brzo trebala dobiti novi zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji će potencijalnim ulagačima omogućiti stabilnije i pravednije investiranje u energetski sektor, ponajprije u naftna i plinska eksploatacijska polja.

Hrvatska bi vrlo brzo trebala dobiti novi zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji će potencijalnim ulagačima omogućiti stabilnije i pravednije investiranje u energetski sektor, ponajprije u naftna i plinska eksploatacijska polja.

Iako je zakonski okvir potrošačima u nas omogućivao da još od 2008. godine biraju tko će ih opskrbljivati strujom, tek su nedavno dvije tvrtke ponudile građanima i poslovnim subjektima jeftinu električnu energiju – naravno, riječ je o slovenskoj GEN-I te hrvatskoj tvrtki RWE Energija, koju je na našem tržištu uspostavila europska RWE grupacija.

Dodatno su doneseni još neki zakoni (o učinkovitom korištenju energije, tržištu plina, proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom … ), dok neki tek trebaju ugledati svjetlo dana.

Tako bi Hrvatska vrlo brzo trebala dobiti novi zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji će potencijalnim ulagačima omogućiti stabilnije i pravednije investiranje u energetski sektor, ponajprije u naftna i plinska eksploatacijska polja.

O tome je bilo riječi i na nedavno održanoj dvodnevnoj regionalnoj konferenciji o energiji, 5. energetskoj areni, koju je organizirala Infoarena Grupa pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva.

Pomoćnica ministra gospodarstva Jelena Zrinski Berger tamo je istaknula da će taj novi zakon potaknuti istraživanja i buduću eksploataciju te bi, prema planovima, Hrvatska za nekoliko godina trebala zadovoljavati vlastite potrebe za domaćim plinom i postati njegova izvoznica.

Direktorica Sektora za međunarodne poslove i restrukturiranje HEP-a Ljubica Cvenić smatra da svaki novi energetski projekt nije samo ulaganje u energetiku već i dugoročno investiranje u gospodarstvo i domaću prateću industriju.

HEP ima fokus na maksimalnom iskorištavanju postojećih resursa, zamjeni starih tehnologija i dogradnji hidroenergetskih sustava. Tako se, primjerice, više od milijardu kuna ulaže u rehabilitaciju velikih hidroelektrana što će rezultirati povećanjem kapaciteta za 10 posto, zaključuje Ljubica Cvenić.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.