Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatska za nekoliko godina postaje izvoznica plina

Hrvatska bi vrlo brzo trebala dobiti novi zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji će potencijalnim ulagačima omogućiti stabilnije i pravednije investiranje u energetski sektor, ponajprije u naftna i plinska eksploatacijska polja.

Hrvatska bi vrlo brzo trebala dobiti novi zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji će potencijalnim ulagačima omogućiti stabilnije i pravednije investiranje u energetski sektor, ponajprije u naftna i plinska eksploatacijska polja.

Iako je zakonski okvir potrošačima u nas omogućivao da još od 2008. godine biraju tko će ih opskrbljivati strujom, tek su nedavno dvije tvrtke ponudile građanima i poslovnim subjektima jeftinu električnu energiju – naravno, riječ je o slovenskoj GEN-I te hrvatskoj tvrtki RWE Energija, koju je na našem tržištu uspostavila europska RWE grupacija.

Dodatno su doneseni još neki zakoni (o učinkovitom korištenju energije, tržištu plina, proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom … ), dok neki tek trebaju ugledati svjetlo dana.

Tako bi Hrvatska vrlo brzo trebala dobiti novi zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji će potencijalnim ulagačima omogućiti stabilnije i pravednije investiranje u energetski sektor, ponajprije u naftna i plinska eksploatacijska polja.

O tome je bilo riječi i na nedavno održanoj dvodnevnoj regionalnoj konferenciji o energiji, 5. energetskoj areni, koju je organizirala Infoarena Grupa pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva.

Pomoćnica ministra gospodarstva Jelena Zrinski Berger tamo je istaknula da će taj novi zakon potaknuti istraživanja i buduću eksploataciju te bi, prema planovima, Hrvatska za nekoliko godina trebala zadovoljavati vlastite potrebe za domaćim plinom i postati njegova izvoznica.

Direktorica Sektora za međunarodne poslove i restrukturiranje HEP-a Ljubica Cvenić smatra da svaki novi energetski projekt nije samo ulaganje u energetiku već i dugoročno investiranje u gospodarstvo i domaću prateću industriju.

HEP ima fokus na maksimalnom iskorištavanju postojećih resursa, zamjeni starih tehnologija i dogradnji hidroenergetskih sustava. Tako se, primjerice, više od milijardu kuna ulaže u rehabilitaciju velikih hidroelektrana što će rezultirati povećanjem kapaciteta za 10 posto, zaključuje Ljubica Cvenić.

Napisao

Pročitajte još:

Energetika

Ako stvar jako pojednostavimo, kod pitanja koje se grijanje najviše isplati zanimaju nas zapravo samo dvije stvari: koliki su troškovi grijanja i kolika je...

Energetika

Energetski sektor prolazi kroz turbulentno razdoblje koje utječe i na poduzeća i na kućanstva

Energetika

Povezivanje Grupe Istrabenz plini s uspješnim poduzećima GTG plin i Ardoks, specijaliziranim za tehničke plinove, predstavlja značajno jačanje pozicije Grupe u regiji.

Uncategorized

Tvrtka Motorola Solutions isporučila je hrvatskoj energetskoj tvrtki HEP vlastitu novu generaciju sustava DIMETRA X Core TETRA

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.