Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatske tvrtke privlačne investitorima izvan zemalja EU-a

I domaće kompanije mogle bi s ulaskom u EU intenzivirati aktivnosti spajanja i akvizicija, uslijed nastojanja da se bolje nose s konkurencijom izvana, odnosno ojačaju svoje postojeće pozicije na tržištima gdje su aktivne

I domaće kompanije mogle bi s ulaskom u EU intenzivirati aktivnosti spajanja i akvizicija, uslijed nastojanja da se bolje nose s konkurencijom izvana, odnosno ojačaju svoje postojeće pozicije na tržištima gdje su aktivne

S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju očekuju se pozitivni efekti na domaćem tržištu kapitala, te veći interes kompanija iz država koje nisu članice EU-a, primjerice iz Rusije i Turske, za kupnju ili ulaganje u hrvatske kompanije, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

„Iako ne očekujem da će odmah doći do porasta likvidnosti na domaćem tržištu i jačanja Crobexa, čim dođe do barem nekakvog poboljšanja trendova u domaćem gospodarstvu, doći će i do toga“, procjenjuje Bubalo.

Dodaje i da je moguć veći interes kompanija iz zemalja koje nisu članice EU-a, primjerice iz Rusije i Turske, za ulazak u hrvatske kompanije, kako bi nakon 1. srpnja odmah stekle pozicije i na europskom tržištu.

„Tim više što je u nas mnogo kompanija u predstečajnoj nagodbi, koje traže izlaz iz krize, pa možda neke ‘zapnu’ za oko stranim investitorima“, kaže Bubalo.

I domaće kompanije mogle bi s ulaskom u EU intenzivirati aktivnosti spajanja i akvizicija, uslijed nastojanja da se bolje nose s konkurencijom izvana, odnosno ojačaju svoje postojeće pozicije na tržištima gdje su aktivne, dodaje Bubalo.

U tom kontekstu može se promatrati i nedavno sklopljen posao Agrokora o ulasku u većinsko vlasništvo slovenskog maloprodajnog lanca Mercator.

Sama brokerska industrija, pak, dobro je pripremljena za ulazak u EU, ocjenjuje Bubalo.

„U zakonodavnom i tehnološkom smislu već smo dugo na razini europskih normi. U tržišnom smislu ne očekujem veliki pritisak konkurencije iz EU-a. Naime, domaći financijski sektor je pripremljen i većina brokerskih kuća posjeduje mogućnost trgovanja na domaćim i inozemnim burzama, kao i stabilnu bazu klijenata, a sama baza klijenata mogla bi se upravo i proširiti novim stranim investitorima. Isto tako smatram da će strana brokerska društva na domaćem tržištu nastupati partnerski s domaćim brokerskim kućama, radije nego osnivati vlastite“, navodi Bubalo.

Kao jednu od najvećih prednosti ulaska u EU, što se tiče financijskog sektora, Bubalo ističe mogućnost lakšeg i jednostavnijeg zaduživanja države u inozemstvu.

„Time bi se mogla povećati kreditna aktivnost banaka prema gospodarstvu, a to bi potaknulo oporavak poslovanja kompanija i njihovih financijskih rezultata. U konačnici, sve bi to moglo utjecati i na cijene dionica tih kompanija, odnosno na oporavak Crobexa“, zaključuje Nigela Bubalo.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.