Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatski namještaj već u Europskoj uniji

U Kölnu se održava Međunarodni sajam namještaja „imm Cologne 2013“. Svoje proizvode, koji su već prepoznatljivi na europskom tržištu, predstavlja devet hrvatskih tvrtki iz područja drvnoprerađivačke industrije.

U Kölnu se održava Međunarodni sajam namještaja „imm Cologne 2013“. Svoje proizvode, koji su već prepoznatljivi na europskom tržištu, predstavlja devet hrvatskih tvrtki iz područja drvnoprerađivačke industrije.

Kada je 2006 godine osnovana tvrtka “Modo interijer studio d.o.o” ciljevi su bili jasni : ‘bez daha ostaviti prije svega kupce i partnere, a onda i okolinu u kojoj živimo, djelujemo i stvaramo. Uspjeh ove tvrtke je da prošle godine, kako kaže Miroslav Mršo, direktor, nije izdana ni jedna domaća faktura. Sva proizvedena roba je izvezena.

„Prošla godina je dala dobre rezultate. Zahvaljujući našem predstavljanju na sajmu u Kölnu, pronašli smo partnera koji je pokrio sve zemlje njemačkog govornog područja. To nam je dodatno otvorilo već ranije otvorena vrata europskog tržišta“, kaže Mršo.

Proizvodi Modo interijer studio d.o.o” Proizvodi “Modo interijer studio d.o.o” se mogu uglavnom kupiti na stranom tržištu.

“Modo interijer studio d.o.o” kao i još pet hrvatskih tvrtki svoje proizvode na sajmu izlaže na zajedničkom štandu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo i Sektora za trgovinu u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

„Na mladima svijet ostaje“

Igro Barbarić iz Hrvatske gospodarske komore kaže da je i ove godine dana šansa mladim tvrtkama koje se baziraju na tradicionalnim proizvodima i znanju, kao i onom što je najvrjednije, a to je sirovina, bolje rečeno glasoviti slavonski hrast.

Prednost hrvatskih proizvođača namještaja je što je 90 % sirovine domaće i što 70% proizvoda odlazi na strano tržište. Tržište EU, koje je u proteklih nekoliko godina pogođeno financijskom i gospodarskom krizom i dalje sa zadovoljstvom prihvaća hrvatski namještaj.

Haris Avdić Tvrtka koju vodi Haris Avdić ove godine je naglasak stavila na tekstil što je ujedno i trend na sajmu.

„Drugi put smo na ovom sajmu i nadamo se da će ova godina biti mnogo bolja iako je i prošla bila dobra“, kaže Haris Avdić, generalni direktor tvrtke „Malagić“ koja u tri pogona – dva u BiH i jedan u Hrvatskoj – prije svega proizvodi za Baltičke zemlje. „Ulaskom Hrvatske u EU će nam biti lakše. Poslovanje će biti jeftinije, troškovi i birokracija manji, a transport brži. To će biti velika povoljnost i olakšanje u praćenju europskih trendova“, smatra Avdić.

Prednosti i nedostaci ulaska u EU

„Ulazak Hrvatske u EU ipak treba gledati sa dva aspekta“, upozorava Tomislav Knezović, direktor i vlasnik tvrtke „Kvadra“ d.o.o“ koja na sajmu u Kölnu i ove godine svoj dizajnirani namještaj izlaže samostalno.

Dizajnerska rješenja tvrtke Kvadra. Namještaj tapeciran tekstilom je zastupljen i u dizajnerskim rješenjima tvrtke “Kvadra”.

„Ulazak Hrvatske u EU ima i dobre i loše stvari. Loša je što se otvara i tržište prema Hrvatskoj, što znači da ćemo dobiti i konkurenciju. Međutim, radimo na tome da izvučeno vlastitu korist i da budemo brži prema kupcima. Zato vjerujem da ćemo više dobiti nego izgubiti“, tvrdi Knezović.

Opstanak na europskom tržištu je moguć samo uz kvalitetan proizvod. Toga, ako se uzme u obzir ono što hrvatske tvrtke izlažu na „imm Cologne 2013“ ne manjka. Velikim tvrtkama koje su već prisutne na europskom tržištu i koje bilježe pozitivne rezultate, neće biti potrebno prilagođavanje skorom ulasku Hrvatske u EU. „Moramo se okrenuti malim i srednjim proizvođačima koji su na neki način temelj razvoja i novih ideja i dizajna“, kaže Barbarić iz HGK.

Može i bolje

Ono što bi se moglo poboljšati u branši koja je najveći neto izvoznik je bolje korištenje domaćih dizajnera, ali i veća ulaganja u nove pogone. Proizvođači namještaja se nadaju i državnoj potpori. Obradovala ih je nedavna izjava Alena Leverića, pomoćnika ministra gospodarstva, koji je drvoprerađivačkom sektoru obećao nepovratne potpore i u proračunu za tekuću godinu.

Hrvatski izlagači na sajmu IMM Na sajmu IMM predstavlja se cjelokupna industrija namještaja od faze primarne prerade drveta do izrade finalnih proizvoda.

Također je najavljen set Vladinih mjera koje se razmatraju i koje dižu konkurentnost sektora. Primjerice, uz nepovratne potpore razmatra se mogućnost subvencioniranja države u transportnim troškovima kod većeg broja industrija prema uzoru na druge države, zatim pomoć u izlaganju na međunarodnim sajmovima i sl.

“Imamo veliki potencijal jer posjedujemo sirovinsku osnovu, tehnologiju i tradiciju”, kaže Renato Radić, predsjednik Udruženja proizvođača namještaja. Vladinim poticajima bi se mogao potaknut rast proizvodnje i zaposlenosti u još nekoliko pratećih djelatnosti, od kartonske ambalaže preko metalne i tekstilne industrije do distribucije. Drvoprerađivačka grana u Hrvatskoj trenutno zapošljava 20.000 radnika. Doduše, u devedesetima je u tom sektoru bilo čak pedesetak tisuća zaposlenih.

Čekajući vladinu potporu, predstavnici Malagić d.o.o., Modo interijer studio d.o.o., Obrt Margalić, Slikarstvo Potočnjak, Drvotokarija d.o.o., Javor d.o.o., Prima Namještaj d.o.o., Kvadra d.o.o i Ancona grupa d.o.o na sajmu u Kölnu čekaju nove poslovne partnere. Sajam je otvoren do 20 siječnja, a organizatori očekuju 140.000 posjetitelja.

DW.DE


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.