Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Industrija

Hrvatski poljoprivrednici prepoznaju važnost eko proizvodnje

U Hrvatskoj se svake godine bilježi rast broja ekoloških proizvođača, ali i površina pod ekološkom proizvodnjom, zbog čega je iznimno važno provoditi pravilnu i vjerodostojnu kontrolu takvih proizvoda.

U Hrvatskoj se svake godine bilježi rast broja ekoloških proizvođača, ali i površina pod ekološkom proizvodnjom, zbog čega je iznimno važno provoditi pravilnu i vjerodostojnu kontrolu takvih proizvoda. Također, svjedočimo sve većem „eko-pokretu“ stanovništva koje naglašava značaj potrebe za izvornim načinom prehrane. Ekološka proizvodnja svakako je pretpostavka većeg jamstva za kvalitetniji i zdravstveno sigurniji proizvod, a sami proces certificiranja stvara veće povjerenje potrošača. Upravo su to neki od zaključaka sudionika Okruglog stola „Kontrola ekoloških proizvoda od polja do stola“ kojim je još jednom potvrđena važnost kontinuirane kontrole ekoloških proizvoda te osiguravanje što bolje kvalitete potrošačima.

Za monitoring hrane na prisustvo pesticida u RH zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Ministarstvom zdravstva, koji provode analizu sukladno zahtjevima EU te rezultate šalju Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), koja ih potom verificira i odobrava.

Posebno je istaknuto kako Republika Hrvatska ima kvalitetno uspostavljen sustav certificiranja ekoloških proizvoda putem Certifikacijskih tijela. Analize na prisutnost pesticida provode neovisni službeni laboratoriji, a u slučaju potrebe za potvrdom rezultata dobivenih analizom pesticida iz voća, povrća i žitarica nadležan je Referentni laboratorij za pesticide Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Laboratoriji koji analiziraju pesticide u hrani, tlu i vodi trebali bi biti akreditirani prema Normi HRN EN ISO/IEC 17025 i biti u mogućnosti analizirati minimalno 400 aktivnih supstanci pesticida kako bi sa sigurnošću mogli ocijeniti radi li se o ekološki proizvedenoj hrani netretiranoj pesticidima.

Dobivanje certifikata za određeni proizvod garancija je da je cjelokupni proizvodni proces kontroliran, uključujući fazu proizvodnje, prerade, čuvanja i deklariranja. U Hrvatskoj je i dalje najveći dio proizvoda iz konvencionalnog uzgoja, ali se broj ekoloških proizvođača svake godine povećava. Ta činjenica pokazuje da naši poljoprivrednici prepoznaju važnost ekološke proizvodnje, ali i veću mogućnost prodaje takvih proizvoda na europskom tržištu. Naša dužnost je da im omogućimo što bolju analizu proizvoda te pomognemo u postizanju jače konkurentnosti hrvatskih proizvođača hrane, što je ujedno i jedan od glavnih ciljeva Centra za sigurnost i kvalitetu hrane“, istaknuo je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Osim toga, stručnjaci su istaknuli kako je zamjetna sve veća potražnja za ekološkim proizvodima, ali i nužnost proširenja proizvodnog asortimana, kao i sve veći interes za okrupnjavanjem ekološke poljoprivredne proizvodnje te pojednostavljivanje pojedinih zakonskih procedura i postupaka implementacije ekološke poljoprivrede, a sve u svrhu olakšavanja plasmana i konkurentnosti hrvatskih eko proizvođača na EU tržištu.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Lifestyle

Vi ste odgovorni za sebe i morate odlučiti kako ćete živjeti, jer ako nećete vi tada će to učiniti netko drugi za vas.

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Lifestyle

Uspješni ljudi znaju iskoristiti svoje vrijeme i ustaju rano. Ne zato što to rade svi uspješni ljudi, nego zato što je to mudro.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.