Zagrebačka Hotelijersko-turistička škola ove je godine bila domaćinom 20. manifestacije „Christmas in Europe“ na kojoj su europske delegacije škola s područja ugostiteljstva i turizma kroz tradicionalne božićne običaje predstavile svoju hranu, turizam i kulturu.
Zagrebačkim Westinom ovog su se vikenda tako širili mirisi nacionalnih kuhinja Francuske, Španjolske, Italije, Estonije, Portugala i ostalih zemalja, a veliku je pozornost izazvao i hrvatski štand na kojem su domaće delicije izložili učenici Hotelijersko-turističke škole.
„Između ostalog pripremili smo hladetinu, puricu s mlincima, gibanicu, čvarke i naravno štrukle sa sirom“, rekli su nam Marija Tržić, Ivana Dragičević i Tin Strelec, učenici četvrtog razreda HTŠ koji su sa svojim profesorom ugostiteljstva predstavili bogatu gastronomsku ponudu dopunjenu vrhunskim vinima i domaćim rakijama. Pri odabiru jela vodili su se tradicionalnim turopoljskim običajima.
U hrvatsku su se gostoljubivost uvjerili svi sudionici manifestacije među kojima je i francuska delegacija iz Marseillea koju je oduševila zagrebačka turistička ponuda.
„Hrvati su vrlo ljubazni i gostoljubivi. Jako nam se sviđa ovdje, a posebno nas je oduševio posjet zagrebačkoj katedrali i svečana misa kojoj smo prisustvovali“, rekli su nam profesorica Dalila Rollet i njen učenik Clément Gehin.
Europskom buffetu prethodila je parada sudionika u narodnim nošnjama, a tijekom vikenda europski su srednjoškolci provjerili i kako izgleda Advent u Zagrebu.
“Zahvaljujem svim hotelsko-turističkim školama u Hrvatskoj koje su nam pružile potporu. Veseli me što u ovo blagdansko doba među mladim ljudima imamo priliku vidjeti geste zajedništva i prijateljstva“, rekla je Marija Rašan Križanac, ravnateljica zagrebačke Hotelsko-turističke škole.