Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Hrvatsku strani turisti više ne biraju kao povoljnu, već kao destinaciju kvalitete

U ovoj se godini mali obiteljski hoteli moraju izboriti za promjenu nekih nelogičnosti u zakonodavstvu. Postoji niz problema koji pritišću turistički sektor, a najveći dio njih dolazi iz resora izvan Ministarstva turizma.

U ovoj se godini mali obiteljski hoteli moraju izboriti za promjenu nekih nelogičnosti u zakonodavstvu. Postoji niz problema koji pritišću turistički sektor, a najveći dio njih dolazi iz resora izvan Ministarstva turizma.

Obiteljski i mali hoteli su svojim udruživanjem u Nacionalnu udrugu obiteljskih i malih hotela postigli ponajbolje zajedničke rezultate u odnosu na slična udruženja u Hrvatskoj. Trenutačno Udruga okuplja 146 hotela te 63 pansiona i agrodomaćinstava iz cijele Hrvatske te se nada, kako je istaknuto na skupštini te udruge održanoj protekloga tjedna u Splitu, uspješnijoj turističkoj sezoni.

Lakše kod obrta

“Dobre vijesti nam dolaze s njemačkog tržišta jer su trenutačno rezervacije za Hrvatsku u najznačajnijim turističkim agencijama za 50 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Vrlo je značajno to da Hrvatsku strani turisti više ne biraju kao povoljnu destinaciju, nego je prepoznaju kao destinaciju kvalitete. To je vrlo značajan podatak i za male hotele jer su oni jedan od najkvalitetnijih segmenata naše turističke ponude, a da bi pozitivno poslovali, moraju biti popunjeni oko 200 dana godišnje”, istaknuo je Šime Klarić, vlasnik triljskog hotela Sveti Mihovil i čelnik Udruge kojem je na ovoj skupštini potvrđen novi četverogodišnji mandat.

Prema njegovim riječima, u ovoj se godini mali obiteljski hoteli moraju izboriti za promjenu nekih nelogičnosti u zakonodavstvu. “Dosta smo se angažirali u prepoznavanju kritičnih točaka poslovanja i raznih administrativnih zapreka koje nam onemogućavaju da budemo konkurentniji. Mi smo novi segment turističke ponude i kao takvog nas nema u zakonodavstvu Hrvatske. Zakonske odredbe se odnose na hotelijerstvo, što znači da naši zakoni ne razlikuju male hotele od 30 soba od onih velikih s po 300. Potreban nam je novi zakonodavni okvir koji će prepoznati specifičnosti malog hotelijerstva.

Primjera radi, obiteljskim tvrtkama koje su vlasnici hotela nije dozvoljeno angažiranje članova obitelji čak ni na nekoliko sati ako im dođe poveća grupa turista ili kod organizacije rođendana, pričesti, vjenčanja… Kod obrta je to malo lakše. Stoga se moramo izboriti da se to promijeni”, istaknuo je Klarić dodavši kako mali hotelijeri očekuju punu potporu nadležnog ministarstva u izmjenama brojnih zakonskih nelogičnosti. HBOR-ova milijarda kuna za turizam

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende naglasio je kako je Hrvatska banka za obnovu i razvitak osigurala više od milijardu kuna za kreditiranje turizma u ovoj godini te kako upravo u turizmu očekuje najviše investicija. Dodao je kako Ministarstvo turizma ove godine ima nešto manji proračun nego lani, ali da to poduzetnici neće osjetiti. “Novost je da će se ove godine započeti ubirati naknade za koncesije na turističko zemljište, a ta sredstva ćemo vratiti kroz ulaganja u turističku infrastrukturu.

Teško je reći o kolikom je iznosu riječ, ali se procjenjuje da bi to moglo biti više desetaka milijuna kuna, što bi se nakon prikupljanja uložilo u podizanje vrijednosti destinacije”, kazao je Pende. Pomoćnik ministra turizma je posebno naglasio kako mali i obiteljski hoteli ove godine mogu očekivati nastavak dugogodišnje suradnje s Ministarstvom turizma. “Predstoji nam vrlo važna suradnja u izradi strategije razvoja turizma i glavnog plana razvoja turizma.

Imamo čitav niz problema koji pritišću turistički sektor, a najveći dio njih dolazi iz resora izvan Ministarstva turizma. Stoga je potrebno locirati te probleme i predložiti njihova rješenja. Prvi koraci su već učinjeni, a to su svakako smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost na turističke i ugostiteljske usluge koja će od iduće godine biti 10 posto.

U proceduri je i smanjenje dijela parafiskalnih nameta na hotelijerstvo od kojih izdvajam smanjenje vodne naknade za 50 posto”, zaključio je pomoćnik ministra turizma naglasivši kako će vrlo skoro doći do mijenjanja cijelog niza zakona.

Privredni vjesnik/Limun.hr


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.