Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HSP AS: Zbog neproglašenja gospodarskog pojasa gubi se 200 milijuna kuna [VIDEO]

Predsjednica HSP AS Ruža Tomašić i saborski zastupnik te stranke Ivan Šimunović prosvjedovali su danas jer Sabor nije raspravio njihov prijedlog da se u Jadranu proglasi gospodarski pojas, tvrdeći da Hrvatska zbog neproglašenja gospodarskog pojasa godišnje gubi 200 milijuna kuna.

Predsjednica HSP AS Ruža Tomašić i saborski zastupnik te stranke Ivan Šimunović prosvjedovali su danas jer Sabor nije raspravio njihov prijedlog da se u Jadranu proglasi gospodarski pojas, tvrdeći da Hrvatska zbog neproglašenja gospodarskog pojasa godišnje gubi 200 milijuna kuna.

“Vladajući kažu da se treba dogovoriti s Italijom prije toga, iako oni to ne žele jer već izlovljava oko 300 milijuna ribe iz hrvatskog Jadrana. Mi radi nekakvih dobrosusjedskih odnosa ugrožavamo naše ribare, godišnje gubimo oko 200 milijuna kuna čiste zarade koje bi mogli upotrijebiti za zapošljavanje mladih“, kazala je Tomašić na konferenciji za novinare u Saboru.

Uvjerena je da je jedini razlog za neproglašavanje gospodarskog pojasa “to što se vladajućima ne da raditi”.

“Treba zasukati rukave, ali njima je lakše reći, ‘nećemo, ne možemo, ne znamo, umjesto ‘idemo nešto napraviti za dobrobit hrvatskoga naroda’. Naši ribari odumiru, prodaju svoje koće Talijanima u bescjenje, da oni onda love ribe u našem dijelu Jadrana”, rekla je Tomašić.

Zastupnike je pozvala da podrže Šimunovićev prijedlog, da “pokažu kako Hrvatska ima svoje ja, svoje dostojanstvo i svoj razum i kako može sama odlučivati o svojim resursima”.

[infopunkt 8064 3]

[infopunkt 8064 4]

Rasprava o Šimunovićevu prijedlogu bila je predviđena za ovaj tjedan, kao druga točka dnevnog reda, no ona je preskočena, a raspravljene su četiri druge točke.

“Rečeno mi je da se nije stiglo raspraviti, ali ja u to ne vjerujem. Do nas su došle informacije da je rasprava odgođena jer u vladajućoj koaliciji ima prijepora, podržati to ili ne”, ustvrdio je Šimunović, koji se nada da će gospodarski pojas biti proglašen u svibnju.

Šimunović podsjeća da su vladajući kao glavnu prepreku proglašenju gospodarskog pojasa isticali arbitražu sa Slovenijom.

“HDZ je amandmanom predlagao da se prihvati moj prijedlog, s time da to zaživi nakon što riješimo arbitražu. Mi smo to prihvatili, uz uvjet da to bude razuman rok, ali vladajući nisu”, rekao je.

“S ovim proglašenjem Hrvatska bi dobila 30 milijuna eura protuvrijednosti čiste dobiti za državni proračun. Prije 15 dana za zapošljavanje mladih nedostajalo je 170 milijuna kuna, a samo od ovoga bismo imali 200 milijuna kuna godišnje, što bi bilo 7000 novih radnih mjesta za mlade, 7000 manje odlazaka van iz Hrvatske”, kazao je.

[infopunkt 8064 2]

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Na istoku Hrvatske je usprkos pandemiji i gospodarskoj krizi ostvaren rast ukupnog broja natječaja za slobodna radna mjesta.

Ekonomija

Upitali smo građane što misle „koja mjera Vlade najviše pomaže normalizaciji situacije u gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta?"

Ekonomija

Njemačka s više od milijun trenutačno slobodnih radnih mjesta i dalje ostaje obećana zemlja.

Novosti

U kolovozu je u Švedskoj bilo čak 78 tisuća slobodnih radnih mjesta.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.