Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

HUP-ovih 7 prioritetnih problema i pitanja

Hrvatska udruga poslodavaca političkim strankama i koalicijama koje izlaze na parlamentarne izbore ponovno je javno uputila pitanja vezana uz rješavanje problema koji ograničavaju mogućnosti gospodarskog rasta i ukupnog napretka zemlje, na koja traži konkretne odgovore.

Na konferenciji za medije predstavnici HUP-a podsjetili su da su uoči prošlih izbora strankama i koalicijama postavili 16 ključnih pitanja temeljenih na najvećim i najvažnijim problemima koje je nužno riješiti da bi gospodarstvo moglo rasti održivo i po većim stopama te da bi se mogla povećati kvaliteta života hrvatskih građana. Na tzv. HUP-ovih 16 stranke su lani dale tek općenite i načelne odgovore. Zbog toga HUP ponavlja svoja pitanja, ali je listu pitanja za ovu prigodu nešto skratio izdvojivši 7 najprioritetnijih.

„Čini se da niti jedna od stranaka i koalicija nema dovoljne kapacitete da bi pripremila adekvatne odgovore na svih 16 problema koje bi nova vlada trebala rješavati ako želi omogućiti stabilan i snažan gospodarski rast. Zato smo izdvojili 7 pitanja za koja smatramo da imaju najveći prioritet i s  rješavanjem kojih treba krenuti odmah, od prvoga dana i već u prvoj godini mandata. Ostala pitanja ostaju aktualna, ali s njihovim rješavanjem može se krenuti nešto kasnije, no nikako tek u zadnjoj godini mandata.“, pojasnio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

HUP-ovih 7 prioritetnih problema i pitanja kako ih političke opcije planiraju riješiti su:

  1. uvođenje pravila razboritog fiskalnog ponašanja i fiskalna konsolidacija
  2. reforma javne uprave
  3. uklanjanje najvećih administrativnih i investicijskih barijera
  4. otklanjanje drugih opterećenja poslovnog sektora
  5. poboljšanje funkcioniranja pravosuđa i kvalitete propisa
  6. povećanje efikasnosti državnih poduzeća i državne imovine
  7. modernizacija obrazovnog sustava i reforma tržišta rada, posebno s ciljem većeg zapošljavanja mladih

„Smatramo da stranke već sada moraju imati jasne odgovore na ova pitanja jer inače opet dolaze nespremne na vlast, a Hrvatska više nema vremena. Sa sadašnjim rastom koji je ovisan o kretanjima na vanjskim tržištima i vrlo lako lomljiv jer ne počiva na čvrstim temeljima, nećemo nadoknaditi zaostatak za drugim zemljama. Ostali smo na začelju Europske unije i još je samo Bugarska iza nas. Time nitko ne bi trebao biti zadovoljan i zato sadašnji rast nekih gospodarskih indikatora ne smije biti izgovor za daljnje neprovođenje reformi. Reforme ostaju prioritet. I treba ih početi provoditi odmah. Ne možemo si priuštiti da se nova vlada opet uhodava i razmišlja što će učiniti ni 100, ni 365, a kamoli još više dana. Stranke se ovih dana nadmeću s vrlo ambicioznim obećanjima, no mi smatramo da ona sama bez akcijskih planova rada koji bi pokazali koliko je realno da će se ta obećanja i ispuniti – ne vrijede ništa.“, poručila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

HUP od stranaka očekuje da uz planove rada za prvih 100 i prvu godinu mandata biračima prije izbora predstave i svoje kandidate za pojedine ministarske pozicije jer o njihovoj kvaliteti i sposobnosti ovisi uspješnost provedbe programa za pojedine resore.

„Istina je da smo izašli iz dugogodišnje krize, ali usprkos tome što si zasluge za to pokušava pripisati politika ona s time gotovo i nije imala nikakve veze. Rast je posljedica veće potražnje na izvoznim tržištima, dobrih turističkih sezona i prije svega restrukturiranja koje je odradio privatni sektor. Najveći doprinos vlade na odlasku nekim boljim pokazateljima, kao što su smanjenje deficita i duga, bio je u tome da uglavnom nije radila ništa. Međutim, cijena višegodišnjeg nečinjenja koju su prakticirale gotovo sve naše vlade u proteklom desetljeću je previsoka. Hrvatska nije samo gospodarski već i demografski devastirana. Postali smo zemlja u kojoj poslodavci ne mogu naći radnike, a nezaposleni posao. Imamo sustav obrazovanja koji je potpuno izoliran od stvarnoga svijeta i trendova na tržištu rada i pravosuđe koje nikome, osim odabranima ne ulijeva povjerenje i sigurnost… Zbog svega toga trebamo odlučnu, hrabru i kompetentnu vladu koja će htjeti i znati promijeniti ovu sliku i od zemlje pune problema učiniti Hrvatsku jednom od prosperitetnijih članica EU.“, zaključila je Deranja.

Glavni direktor HUP-a posebno je istaknuo još jedan važan zahtjev poslodavaca – oživljavanje triparititnog socijalnog dijaloga i istinsko uvažavanje institucije Gospodarsko socijalnog vijeća.

„Prethodne dvije vlade nedopustivo su ignorirale važnost socijalnog dijaloga s poslodavcima i sindikatima. Gospodarsko socijalno vijeće sveli su tek na puko ispunjavanje forme bez istinske volje da kroz njegov rad zajedno s poslodavcima i sindikatima pokušaju kreirati bolja rješenja. Ukoliko ne dođe do suštinske promjene pristupa radu GSV-a poslodavci u njegovu radu nemaju namjeru više sudjelovati“, upozorio je Majetić.      


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.