HUP upozorava na nepovoljne uvjete poslovanja

HUP upozorava na nepovoljne uvjete poslovanja

Podsjećajući kako je tvrtka Podzemno skladište plina (PSP) otvorila novi postupak prodaje nepovučenog plina u vlasništvu Inine tvrtke Prirodni plin, HUP tvrdi kako pritom Ini nije ostavljen razuman rok za povlačenje plina u kojem bi svi korisnici skladišta mogli neometano koristiti svoje ugovorne kapacitete.

Umjesto toga, kažu u HUP-u, provodi se prisilna prodaja na koju PSP uopće nije bio obvezan, ni zakonski, ni zbog potreba korisnika skladišta ili pak trenutnih potreba za plinom, zbog čega Ina i Prirodni plin trpe štetu od 190 milijuna kuna.

“Od ulaska Hrvatske u EU, umjesto poticanja tržišnog natjecanja i slobode u poslovanju, država se upliće izravnim odlukama i regulativom, na štetu jednog poslovnog subjekta, a u korist drugog”, pišu poslodavci.

Kažu da to ne samo što nije u skladu s tržišnom praksom nego nije viđeno ni na hrvatskom tržištu te suprotno postignutim stupnjem slobode tržišnog poslovanja.

HUP upozorava da potezi poput prisilne prodaje negativno utječu na Inine mogućnosti ulaganja i ugrožavaju radna mjesta.

Poslodavci zaključuju da s daljnjom regulacijom tržišta i sve većim restrikcijama i financijskim obvezama za poslovne subjekte kao i čestim promjenama regulative, ne možemo očekivati gospodarski rast i izlazak iz krize.

PSP je objavio da na današnjem krugu otvorenog postupka prodaje oko 80 milijuna prostornih metara plina, koje Inina tvrtka Prirodni plin nije povukla iz skladišta Okoli, nije bilo zainteresiranih kupaca.

Nijedna od tvrtki koje imaju pravo kupnje plina iz skladišta Okoli (HEP, Prvo plinarsko društvo, MET Croatia Energy Trade i Plinacro) nije danas pokazala interes za kupnju 761,2 milijuna kilovatsati (oko 80 milijuna prostornih metara) plina pri čemu je najniža jedinična cijena tog plina bila 0,1842 kune po kWh odnosno 1,71 kuna po prostornom metru.

To je ujedno cijena po kojoj HEP kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plaća Ini za plin iz domaće proizvodnje.

Tvrtka PSP Okoli pozvala je zainteresirane korisnike koji imaju zakupljeni radni volumen sustava skladišta PSP Okoli, da do sutra u 11 sati dostave ponude za kupnju plina. Ovaj put prodaje se 680,9 milijuna kWh ili 73 milijuna prostornih metara plina, a najniža jedinična cijena je 0,1382 kune po kWh-u odnosno 1,28 kuna po prostornom metru.

Iz Ine su reagirali priopćenjem u kojem ističu da bi šteta za Inu odnosno Prirodni plin u postupcima prisilne prodaje plina mogla ukupno iznositi oko 340 milijuna kuna.

Podijeli

Odgovori

Top