HUS: Zadnji je čas da se politika odupre bankama

HUS: Zadnji je čas da se politika odupre bankama

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izjavio je danas u Bizovcu kako je zadnji čas da se politika u Hrvatskoj odupre bankama tako što će prisiliti banke da uvjete poslovanja i kreditiranja dovedu u istu razinu koje vladaju u zemljama iz kojih dolaze.

Na konferenciji za novinare u Bizovačkim toplicama Matijašević je rekao kako HUS pozdravlja nedavni prijedlog mjera predsjednika RH Ive Josipovića da se građanima pomogne u prevladavanju problema dužničkog ropstva, ali kako očekuje da svoj doprinos daju vlast, ali još više i banke.

Ocijenio je kako jedina negativna reakcija na prijedlog mjera predsjednika države trenutno dolazi iz redova banaka, “kojima su politika, odnosno Hrvatska narodna banka (HNB), dopustili da im Hrvatska bude Eldorado, da harače nad hrvatskim građanima i poduzetnicima”, da imaju zaštitne mehanizme, poput hipoteka, jamaca i valutne klauzule.

Matijašević je osudio nedavnu izjave predsjednika Hrvatske udruge banaka (HUB) Zorana Bohačeka da u Hrvatskoj nema dužničkog ropstva i da se većina kredita uredno vraća, ocjenivši kako se većina kredita vraća uredno, ali na štetu hrvatskih građana, na račun pada potrošnje i zatvaranja radnih mjesta.

Komentirajući posljednje zaduživanje države na američkom tržištu Matijašević je kazao kako, u kontekstu s rebalansom proračuna u kojem se smanjuju investicije, otvoreno postoji mogućnost da se plaće neće moći isplaćivati ako se nastavi sadašnji gospodarski sunovrat, odnosno, ako smanjujemo investicije i zadužujemo se za pokrivanje postojećih obaveza.

“Zaduženje nije sporno, i u većim iznosima, ako je usmjereno u olakšavanje uvjeta za investicije, posebice privatne. Da bi se to dogodilo trebaju se primorati banke da uvjete svoga poslovanja u Hrvatskoj dovedu na razinu zemalja iz kojih dolaze”, poručio je Matijašević.

Govoreći o stanju u Bizovačkim toplicama kazao je kako će se, na temelju razgovora obavljenih u Vladi, pokušati ponovno krenuti s natječajnom procedurom za privatizaciju, a da će HUS inzistirati da radnička potraživanja reguliraju država, kao prodavatelj, ili potencijalni kupac.

Podijeli

Odgovori

Top