Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

I novi ministar turizma Lorencin je u sukobu interesa!

Ministar je upravljačke udjele u obiteljskoj tvrtki Lorencin d.o.o. prepisao na suprugu dok je bio pomoćnik ministra gospodarstva. Time je prekršio čl. 16. Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim se reguliraju obveze dužnosnika s udjelima od 0,5 posto i više dionica u vlasništvu trgovačkog društva

Ministar je upravljačke udjele u obiteljskoj tvrtki Lorencin d.o.o. prepisao na suprugu dok je bio pomoćnik ministra gospodarstva. Time je prekršio čl. 16. Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim se reguliraju obveze dužnosnika s udjelima od 0,5 posto i više dionica u vlasništvu trgovačkog društva

Novi ministar turizma Darko Lorencin krši zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je upravljačke udjele u obiteljskoj tvrtki Lorencin d.o.o. prepisao na suprugu dok je bio pomoćnik ministra gospodarstva. Ovaj detalj premijer Milanović očito ne smatra bitnim za obavljanje dužnosti ministra u njegovoj vladi u kojoj je sukob interesa postao gotovo uobičajena pojava.

Prema podacima iz imovinske kartice Darka Lorencina, obiteljska tvrtka Lorencin d.o.o. osnovana je 2008. i prijavljena kao tvrtka za poljoprivredu, trgovinu, turizam s temeljnim kapitalom od 805.300,00 kuna. Pored toga, kao predmet poslovanja tvrtke u sudskom registru navode se i brojne druge aktivnosti poput posredovanja u trgovini nekretnina, prijevoza putnika, knjigovodstvene usluge i usluge kartičnog poslovanja, galerijske djelatnosti itd. Upravljačka prava tvrtke Darko Lorencin u međuvremenu je prenio na suprugu Dašu Crhu Lorencin koja je i suosnivač tvrtke. Prema Sudskom registru ministar je još uvijek član društva!

Time je prekršio čl. 16. Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim se reguliraju obveze dužnosnika s udjelima od 0,5 posto i više dionica u vlasništvu trgovačkog društva, piše indeks.hr. U tom slučaju za vrijeme obnašanja javne dužnosti, dužnosnik je obvezan prenijeti svoja upravljačka prava na drugu osobu, odnosno povjerenika. Zakon u čl. 4. navodi i na koje osobe dužnosnik ne može prenijeti upravljačka prava, a to su: bračni ili izvanbračni drug, njegovi srodnici po krvi, braća i sestre te posvojitelj, odnosno posvojenik dužnosnika.

Iz citiranog dijela Zakona očit je sukob interesa Darka Lorencina, tim prije što je na bračnu partnericu prebacio udjele tvrtke čija je temeljna djelatnost turizam, resor kojeg je Lorencin upravo preuzeo u vladi Zorana Milanovića. Lorencin je bio u sukobu interesa i kao pomoćnik ministra gospodarstva jer se to mjesto prema zakonu ubraja u dužnosničke funkcije.

Dakle, premda je Darko Lorencin doista cijenjeni stručnjak, jedan od najboljih kadrova IDS-a u vladajućoj koaliciji, njegov sukob interesa očit je, iako ga premijer iz nekih razloga prešućuje. Braneći nedavno svoje ministre Milanović je izjavio da “sukob interesa nije kriminal”. Možda i nije kriminal kakav se njegovao u vladi premijera Sanadera, ali je definitivno kršenje zakona.

Nije dugo trebalo čekati da vijest demantira Ministarstvo gospodarstva.

“Netočno je da Darko Lorencin krši Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Darko Lorencin je sukladno članku 16, stavak 1. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u zakonskom roku od 30 dana od kada je postao pomoćnik ministra gospodarstva prenio upravljačka prava koje je imao u društvu Lorencin d.o.o. na odvjetnika iz Pule.  Dakle ispunjene su sve obveze sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa i postupio je u cijelosti prema navedenom Zakonu”.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.