Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Iločke zidine otvorene, posjetitelje do nedjelje očekuje bogat program

Iločke zidine su najveći i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj

Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja. Više od dvjestotinjak gostiju i uzvanika iz svih dijelova Hrvatske u četvrtak su uz stručno vođenje obišli obnovljenu srednjovjekovnu jezgru prekrasnog Iloka. Ni kišni oblaci nisu ih spriječili da prošeću novom turističkom atrakcijom – Iločkim zidinama i uživaju u jedinstvenom pogledu na najistočniji grad u Hrvatskoj koji uz vrhunska vina od sada nudi i jedinstvenu interpretaciju bogate kulturne baštine.

„Kulturna baština najvrjednije je što imamo u Iloku, a završetkom obnove stare jezgre, zidina, franjevačkog samostana, zgrade Žitnice i Podrumareve kuće u vlasništvu Iločkih podruma, ponudili smo novi doživljaj grada. Iznimno sam sretna što smo završili ovaj opsežan projekt projektiran 2012. Radovi su započeli 2021., a završeni su krajem 2023. U projekt je uloženo nešto manje od devet milijuna eura, a s gotovo 6,7 milijuna eura sufinancirala ga je Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, istaknula je Marina Budimir, gradonačelnica Iloka otvarajući bogati program u kojem će do nedjelje uživati Iločani i njihovi gosti.

Uz gratis obilazak obnovljenih zidina, radionice za djecu, izložbu u Muzeju grada Iloka i otvorena vrata iločkih vinarija, Iločani se od 17 sati u petak, subotu i nedjelju mogu i besplatno voziti turističkim vlakićem na ruti Stari podrum – Principovac – Stari podrum.

Biser na Dunavu

„Iločke zidine su najveći i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj, no važno je istaknuti da kulturna baština nije sama sebi svrha. Osim što je bitan dio našeg nacionalnog identiteta, ona je i resurs koji se može ekonomski koristiti stoga je ovaj projekt i njegova realizacija važna i u tom kontekstu ekonomskog korištenja kulturne baštine“, poručio je Marko Mikolašević, pročelnik Konzervatorskog odjela u Vukovaru i izaslanik ministrice Kulture i medija.

S njim se složio i župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić koji je istaknuo kako je Ilok završetkom ovog projekta postao pravi biser na Dunavu s iznimnom povijesnom i kulturnom baštinom.

„Naša je zadaća da baštinu obnovimo u što vjernijem izdanju i Ilok učinimo dostupnijim u prometnom smislu. U Vukovarsko-srijemskoj županiji ulažemo maksimalne napore i trud da to što prije realiziramo. Vjerujem da će od sada u Iloku biti sve više posjetitelja, to je ono čemu stremimo i što je zamašnjak razvoja svake sredine. Većim brojem turista razvijat će se gospodarstvo ne samo grada Iloka, nego i njegove okolice“, rekao je župan Dekanić.

Kulturna baština za buduće naraštaje

„Uz eno-gastro ponudu proširili smo našu turističku ponudu i na kulturnu baštinu. Ovaj projekt pravi je primjer kvalitetnog upravljanja i održivog razvoja. Obaveza je jedinica lokalne samouprave i županija da brinu o kulturnoj baštini i da je čuvaju za buduće naraštaje“, izjavila je Majda Jakša, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Jedan od partnera na ovom iznimno zahtjevnom i opsežnom projektu obnove srednjovjekovne jezgre su i Iločki podrumi koji su u prekrasno obnovljenom podrumu predstavili svoju premium liniju Sofija koja će se uskoro lansirati na tržište. Antonijo Kraljević, predsjednik Uprave Iločkih podruma istaknuo je kako su projektom obnove dugo vremena neiskorišteni objekti stavljeni u funkciju, Iločki podrumi, ali i grad Ilok dobili su nove smještajne kapacitete – 12 soba u kasnobaroknoj Žitnici i dva apartmana u Podrumarevoj kući, te barem dijelom riješili problem njihovog nedostatka u gradu koji je sve traženija turistička destinacija. Jer nije se teško zaljubiti u Ilok. Grad je to koji osvaja na prvu, a pogled s obnovljenih zidina pamtit ćete dugo.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.