Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

INA potpisala ugovore vrijedne 240 milijuna kuna za plinska polja u Međimurju

Predstavnici Ine i tvrtki, članica konzorcija izvoditelja radove, potpisali su danas u Čakovcu četiri ugovora, vrijedna gotovo 240 milijuna kuna, za projekt Međimurje, čiji je cilj privođenje proizvodnji dosad otkrivenih plinskih polja Zebanec, Vučkovec i Vukanovec.

Predstavnici Ine i tvrtki, članica konzorcija izvoditelja radove, potpisali su danas u Čakovcu četiri ugovora, vrijedna gotovo 240 milijuna kuna, za projekt Međimurje, čiji je cilj privođenje proizvodnji dosad otkrivenih plinskih polja Zebanec, Vučkovec i Vukanovec.

To je, kako je istaknuto, jedan od najznačajnijih investicijskih projekata Ine, ukupne vrijednosti oko 360 milijuna kuna, a čije se komercijalno pridobive količine procjenjuju na oko milijardu kubičnih metara ugljikovodika.

Ugovore je Ina potpisala sa četiri konzorcija hrvatskih kompanija vezanih za projekt Međimurje – dva ugovora potpisana su s konzorcijem kojeg predvodi tvrtka STSI, članica INA grupe, te dva koje predvode tvrtke Končar – Inženjering za energetiku i transport te Đuro Đaković Holding.

Ugovori uključuju izgradnju objekata polja Vučkovec i Vukanovec te Zebanec, gdje će se rekonstruirati i postojeći objekti na centralnoj plinskoj stanici (CPS) Mihovljan.

U okviru projekta do sad je izbušeno i opremljeno pet proizvodnih bušotina te bi trebao biti izgrađen sabirno-transportni sustav, a predviđena je i izgradnja 73 kilometra dugog otpremnog plinovoda od čvora Međimurje do CPS Molve u Podravini.

Sam projekt istraživanja započeo je prije 20 godina, a njegova cjelokupna vrijednost je oko 420 milijuna kuna.

“Ovo je jedan od najznačajnijih investicijskih projekata Ine”, rekao je izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina Želimir Šikonja.

Planirane komercijalno pridobive količine plina su oko milijardu kubičnih metara. To je više od trećine ukupnih godišnjih količina plina potrebnih hrvatskim potrošačima, naglasio je.

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott istaknuo je kako se je tvrtka od 2009. u domaće projekte uložila 3,2 milijarde kuna, a u prvih devet mjeseci prošle godine uloženo je 800 milijuna kuna u istraživanje i proizvodnju.

Drago nam je što ovim projektom nastavljamo svoj investicijski ciklus, a za što smo dobili i potporu državnih tijela, te se nadamo skorom raspisivanju natječaja za istražne blokove kako bismo pokrenuli daljnja ulaganja u Hrvatskoj, kazao je Aldott.

Naglasio je i kako će pokretanje eksploatacije plina u Međimurju sigurno utjecati na tržište, na cijene plina, ne kratkoročno, nego dugoročno.

Hrvatska danas iz domaćih izvora pokriva oko 50 posto svoji potreba za plinom, a nakon realizacije projekta Međimurje, gdje se početak proizvodnje očekuje u drugoj polovici 2015. godine, to će se podići na još višu razinu, ali uz podršku Vlade, Ministarstva gospodarstva i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i u sljedećim godinama to treba dalje razvijati. Imamo podršku naših dioničara za investicije i time pridonosimo hrvatskom gospodarstvu, BDP-u i lokalnom razvoju, kazao je Aldott.

Što se tiče pregovora između MOL-a i hrvatske Vlade o Ini, smatra kako je u najboljem interesu Ine i njenih zaposlenika da se što prije postigne dogovor oko poslovnih ciljeva kojima bi se kompanija trebala voditi.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je istaknuo kako su pred nama nove investicije, kako će se one realizirati u što kraćem roku te da koristi od njih imaju svi, od jedinica lokalne samouprave, gospodarstvenika, stanovnika pa do države.

Kazao je i kako je projekt Međimurje upravo ono što želi vidjeti u eksploataciji i istraživanju, jer tu hrvatska naftna kompanija investira, a izvođači su hrvatski konzorciji. No, kako je istaknuo, nedopustivo je da čak 20 godina treba proći od početnih istraživanja do realizacije.

Poručio je kako sada više nema dvojbi, i Vlada i Ina žele investirati u istraživanje i eksploataciju što će, osim sigurnije opskrbe plinom, pozicionirati Inu kao značajnu regionalnu naftnu kompaniju.

Na pitanje znači li to da Vlada ne traži novog strateškog partnera, Vrdoljak je odgovorio kako to znači da Vlada inzistira na većim investicijama i na sudjelovanju Ine na natječajima za istraživanje i eksploataciju koji će biti raspisani tijekom 2014. i 2015.

Međimurski župan Matija Posavec je pozdravio je ovu investiciju koja će, napominje, dignuti posrnulo gospodarstvo.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.