Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Indeks straha snažno porastao i oštro srušio srušio cijene dionica na Wall Streetu

Pad cijena dionica posljedica je nesigurnosti po pitanju monetarne politike Feda. Od prije tri tjedna, kada je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da bi se o smanjivanju tih programa kupnje obveznica moglo raspravljati na jednoj od idućih sjednica središnja banke, ulagači su uznemireni jer bi time tržište izgubilo veliku podršku

Pad cijena dionica posljedica je nesigurnosti po pitanju monetarne politike Feda. Od prije tri tjedna, kada je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da bi se o smanjivanju tih programa kupnje obveznica moglo raspravljati na jednoj od idućih sjednica središnja banke, ulagači su uznemireni jer bi time tržište izgubilo veliku podršku

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom, što je posljedica strahovanja ulagača da vodeće središnje banke u svijetu više neće voditi tako poticajnu monetarnu politiku kao dosad.

Dow Jones oslabio je 0,84 posto, na 14.995 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 1.612 bodova. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 1,06 posto, na 3.400 bodova.

Pad cijena dionica posljedica je nesigurnosti po pitanju monetarne politike Feda. Kupnjom državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara mjesečno, američka središnja banka već dugo ubrizgava jeftin novac na financijska tržišta, što je glavni pokretač rasta cijena dionica.

Od prije tri tjedna, kada je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da bi se o smanjivanju tih programa kupnje obveznica moglo raspravljati na jednoj od idućih sjednica središnja banke, ulagači su uznemireni jer bi time tržište izgubilo veliku podršku.

„Ulagače zabrinjava mogućnost smanjenja poticajnih programa Feda i kako bi to utjecalo na tržište. Razina nesigurnosti posljednjih je tjedana strašno porasla, a percepcija o povećanju rizika mogla bi i velike igrače, kao što su fondovi, navesti na prodaju, što bi dodatno pritisnulo cijene dionica“, kaže Paul Zemsky, direktor u fondu ING Investment Management.

Na nesigurnost ulagača ukazuje snažan rast VIX indeksa Čikaške burze opcija. Taj tzv. ‘indeks straha’ porastao je jučer daljnjih 9 posto, na 18,6 bodova, dok je od početka tjedna skočio više od 20 posto. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

S&P 500 indeks pao je 3,4 posto od 21. svibnja, kada je dosegnuo najvišu razinu u povijesti. Sada je samo 2 boda iznad 50-dnevnog pomičnog prosjeka, a pad ispod te razine mogao bi, kaže Zemsky, izazvati pojačanu prodaju dionica.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,38 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,64 posto, na 6.299 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,96 posto, na 8.143 boda, a pariški CAC 0,44 posto, na 3.793 boda.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.