Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Inflacija skliznula ispod pet posto

U veljači su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na siječanj za 0,3 posto, dok su u odnosu na veljaču prošle godine porasle za 4,9 posto

U veljači su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na siječanj za 0,3 posto, dok su u odnosu na veljaču prošle godine porasle za 4,9 posto

U veljači je u Hrvatskoj inflacija iznosila 4,9 posto na godišnjoj razini, što je manja stopa rasta potrošačkih cijena nego mjesec dana prije, kada je dosegnula najvišu razinu u više od četiri godine.

Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u veljači su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na siječanj za 0,3 posto, dok su u odnosu na veljaču prošle godine porasle za 4,9 posto.

To predstavlja usporavanje inflacije, s obzirom da je mjesec dana prije iznosila 5,2 posto na godišnjoj razini, što je bila najviša stopa inflacije od listopada 2008. godine.

„Inflatorni pritisci i dalje su uglavnom generirani prošlogodišnjim rastom administrativno utvrđenih cijena električne energije i plina, te rastom cijena prehrane. Ipak, izgledno je da dolazi i do odgođenog prelijevanja rasta proizvođačkih cijena iz prethodnog razdoblja na krajnjeg potrošača. Naime, ako iz indeksa potrošačkih cijena izuzmemo cijene energije, godišnja stopa rasta iznosila je 3,5 posto, a ako izuzmemo i prehranu, potrošačke su cijene porasle za 2,4 posto“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

U veljači su, u odnosu na prethodni mjesec, cijene dobara porasle za 0,4, a usluga za 0,1 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u veljači su, u odnosu na siječanj, najviše porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 3,2 posto, što je ponajviše posljedica rasta cijena duhana.

Zbog porasta cijena goriva za osobna vozila, u segmentu prometa cijene su na mjesečnoj razini porasle za 1,2 posto, dok su cijene rekreacije i kulture ojačale za 0,5 posto.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića, uključujući cijene svježeg voća i povrća, porasle su za 0,4 posto, dok su cijene zdravstva, kao i ugostiteljskih usluga ojačale za 0,1 posto.

S druge strane, na mjesečnoj su razini cijene odjeće i obuće pale za 2,6 posto, što je posljedica sezonskog sniženja.

Cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, što uključuje i centralno grijanje, oslabile su za 0,1 posto.

Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, kao i cijene komunikacija, obrazovanja te ostalih dobara i usluga ostale su, pak, na mjesečnoj razini nepromijenjene.

 

Iscrpljena potražnja ublažava inflatorne pritiske

 

Na godišnjoj su razini najviše, 13,7 posto, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva.

„Tome je najviše pridonio rast cijena goriva i energije od 19,1 posto godišnje, posebno električne energije, za 22,1 posto, i plina, za 25,9 posto, čiji će se učinak na godišnji rast cijena osjetiti sve do svibnja. Zbog poskupljenja u prosincu, i cijene zagrijavanja stana su više za 18,8 posto godišnje“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria.

S rastom od 8,4 posto na godišnjoj razini slijede cijene alkoholnih pića i duhana, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle za 5,2 posto.

Cijene zdravstva ojačale su 3,4 posto, a s rastom od 3,1 posto slijede cijene rekreacije i kulture.

Cijene ugostiteljskih usluga porasle su u veljači, u odnosu na isti lanjski mjesec, za 2,6 posto, dok su cijene ostalih dobara i usluga ojačale za 2,5, a pokućstva i opreme za kuću 2,4 posto.

U segmentu prometa, u kojem su sadržane i cijene goriva za osobna vozila, cijene su na godišnjoj razini porasle za 1,9 posto, dok su cijene komunikacija ojačale za 1,1, a obrazovanja za 0,4 posto.

Pad na godišnjoj razini zabilježile su samo cijene odjeće i obuće, i to za 4,2 posto.

„Ove godine očekujemo sličnu ili blago nižu stopu rasta potrošačkih cijena u usporedbi s prosjekom 2012. godine. U prvom dijelu godine, uz bazni učinak, inflatorne pritiske stvarat će ukidanje nulte stope PDV-a, povećanje trošarina na duhanske proizvode i više cijene grijanja. Ublažavanju inflatornih pritisaka i dalje pridonosi slaba i iscrpljena domaća potražnja“, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.