Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Inovacije i korisničko iskustvo među prioritetima kompanija

Tvrtke iz energetskog sektora prolaze kroz digitalnu transformaciju što mijenja način na koji posluju te kako odgovaraju na potrebe svojih korisnika, ali i kako raspolažu s imovinom i resursima.

Tvrtke iz energetskog sektora prolaze kroz digitalnu transformaciju što mijenja način na koji posluju te kako odgovaraju na potrebe svojih korisnika, ali i kako raspolažu s imovinom i resursima. O rješenjima koja im pomažu da se uspješno nose s različitim izazovima na tom putu, razgovaralo se u Opatiji na SAP Adriatic Utility konferenciji koja je okupila više od šezdeset stručnjaka iz ovog područja. Održavanje konferencije podržale su tvrtke King ICT, Atos i Choice.

Tehnološke inovacije i socioekonomski pritisci usmjeravaju energetsku industriju prema digitalnoj ekonomiji, a transformacija koja preobražava tvrtke mijenja i potrebe i ponašanje korisnika. Kompanije koje proizvode i distribuiraju energiju svjesne su važnosti ulaganja u nove tehnologije, ali i sve većih zahtjeva svojih korisnika. Analitičari tvrtke IDC očekuju ove godine u energetskom sektoru jugoistočne Europe znatan rast vrijednosti tehnologija računalstva u oblaku, sve veću primjenu analitičkih tehnologija te implementaciju novih, pametnih sustava za mjerenje i nadzor potrošnje energije.

Otvarajući konferenciju, Sonja Popović, direktorica SAP d.o.o., istaknula je: ˝Tvrtke koje se bave pružanjem komunalnih usluga poput struje i plina, susreću se danas s brojnim izazovima, od kvarova u sustavima kojima upravljaju i nepotpunih podataka o potrebama potrošača do prilagodbe usluga korisnicima koji žive u tzv. pametnim domovima. SAP-ova rješenja mogu im pomoći u odgovoru na izazove s kojima se susreću u projektima digitalne transformacije, ali i u primjeni inovacija koje uvode u proizvodnju, distribuciju, prijenos i maloprodaju energije.˝

Na konferenciji su se mogli čuti i sljedeći podaci[1]  koji ukazuju na veće trendove:

  • Čak 85% tvrtki iz energetskog sektora uspostavit će do 2019. godine zasebne odjele zadužene za inovacije i digitalnu transformaciju
  • Do 2020. godine, solarna energija će za 50% povećati implementaciju distribuiranih sustava za upravljanje energijom
  • 75% tvrtki iz energetskog sektora okrenut će se rješenjima za upravljanje učinkovitošću imovine (Asset Performance Management), a s ciljem povećanja učinkovitosti i upravljanja ključnom imovinom i resursima
  • Broj električnih vozila povećat će se za 150% tijekom sljedeće tri godine, a broj tvrtki iz energetskog sektora s poslovnim jedinicama za električnu mobilnost će se udvostručiti do 2021.

Filip Kowalski, voditelj sektora energetike i prirodnih resursa, SAP CEE, rekao je: ˝Promatrajući trendove i dostupnu tehnologiju ne trebamo birati između učinkovitosti i inovativnosti. S našim rješenjima kao što su Cloud for Energy ili Digital Asset Management možemo pomoći tvrtkama iz energetskog sektora da budu i učinkovite i inovativne. Digitalizacija je ključna u energetskom sektoru, ali i za SAP.˝

O važnosti inovacija i digitalizacije također su govorili Tomislav Dotov te Josip Crnković iz KING ICT-a istaknuvši kako će u narednim godinama na pružatelje usluga u energetskom sektoru utjecati trendovi poput Internet stvari (IoT) platform, naprednog strojnog učenja, prilagodljive sigurnosne arhitekture koja će biti dizajnirana tako da odbije i spriječi napade te pametnog upravljanja elektromrežama.

Velik naglasak na konferenciji stavljen je na navike potrošača i važnost dobrog korisničkog iskustva. Opskrbljivači i elektroprivrede moraju se natjecati za kupce, s obzirom na disrupciju zahvaljujući distribuiranoj proizvodnji energije, obnovljivim izvorima energije i tvrtkama koje ulaze u ovo područje iako im energetika nije u fokusu poput Googlea, Amazona ili Tesle. Potrošači – milenijalci žele personalizaciju i korištenje digitalnih kanala u komunikaciji s plinarom ili elektroopskrbom. Ti isti potrošači zainteresirani su za kupovinu pametnih žarulja, energetski učinkovitih usluga i vlastitu proizvodnju energije putem solarnih panela ili malih vjetrenjača pa onda govorimo o tzv. prosumerima (potrošačima kao proizvođačima). O tome kako se nositi s ovim zahtjevima, s naglaskom na mogućnosti koje za energetski sektor pruža SAP Hybris govorio je SAP-ov Adam Goljan.

Sudionici su također mogli čuti iskustva SAP-ovih korisnika iz energetskog sektora, a događaj je završio s nekoliko okruglih stolova koji su obuhvatili najvažnije teme o kojima se danas govorilo u Opatiji. Za kraj konferencije istaknuto je kako energetski sektor nije pošteđen promjena koje se događaju u poslovnom okruženju današnjice gdje se očekuju fleksibilnost i brzina djelovanja. Međutim, one tvrtke koje se okrenu inovacijama te integraciji svojih procesa, ljudi i tehnoloških sustava, ne moraju se bojati za budućnost.

[1] IDC – Top Global Utility Trends for 2018 – 2021

Pročitajte još:

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.