Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Institut za turizam postaje opservatorij za mjerenje i praćenje održivog razvoja turizma pod okriljem Svjetske turističke organizacije

pixabay.com

Kao vodeća međunarodna organizacija s ciljem promidžbe i poticanja razvoja turizma u svijetu, Svjetska turistička organizacija (UNWTO) se zalaže za svima dostupni, odgovorni i nadasve održivi turizam. S tim u skladu je prije desetak godina pokrenula razvoj tzv. INSTO mreže, tj. međunarodne mreže opservatorija za praćenje održivog razvoja turizma.

U INSTO mrežu su se prve uključile Grčka, Kina, Meksiko i Brazil, a Hrvatska sada zajedno s Indonezijom postaje peta, odnosno šesta zemlja u kojoj će se na takav način pratiti razvoj turizma. Zasluge za to pripadaju skupini znanstvenika sa zagrebačkog Instituta za Turizma, koji su unutar Instituta pokrenuli CROSTO – Croatian Sustainable Tourism Observatorij s ciljem praćenja razvoja turizma na području Hrvatske.

Institut za turizam je uz podršku Ministarstva turizma uspješno aplicirao za članstvo u INSTO mreži te će prvo službeno mjerenje održivosti turizma započeti krajem godine.

Valja također istaknuti da se u okviru CROSTO opservatorija održivost turizma namjerava pratiti putem tzv. ETIS sustava pokazatelja za mjerenje i praćenje održivog razvoja turizma, odnosno pokazatelja razvijenih od strane Europske komisije, koji bi u bliskoj budućnosti trebali postati standard za mjerenje i praćenje održivosti turizma na području Europske Unije. Takav pristup Instituta za turizam je uvelike podržan od strane Svjetske turističke organizacije koja upravo primjenu ETIS sustava pokazatelja ističe kao primjer dobre prakse mjerenja i praćenja održivog razvoja turizma.


Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.