Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Investicije ključne za oporavak gospodarstva

U Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) u ovoj godini očekuju nastavak pada BDP-a, i to za 0,2 posto, dok za 2015. prognoziraju blagi, 0,4 postotni rast, uz naglasak da su za oporavak hrvatskog gospodarstva ključne investicije, čiji se blagi rast očekuje tek iduće godine, pokazuju danas predstavljena “Informacija o gospodarskim kretanjima i prognozama”.

U Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) u ovoj godini očekuju nastavak pada BDP-a, i to za 0,2 posto, dok za 2015. prognoziraju blagi, 0,4 postotni rast, uz naglasak da su za oporavak hrvatskog gospodarstva ključne investicije, čiji se blagi rast očekuje tek iduće godine, pokazuju danas predstavljena "Informacija o gospodarskim kretanjima i prognozama".

Prognozu negativnog kretanja BDP-a u ovoj godini u središnjoj banci temelje na očekivanom nastavku pada osobne potrošnje, kao ključne komponente hrvatskog BDP-a, uslijed nastavka pada zaposlenosti, odnosno rasta nezaposlenosti, nižih plaća te raspoloživog dohotka.

Prema procjenama HNB-a, osobna bi potrošnja ove godine trebala pasti za 0,6 posto, uslijed 1,4 posto niže stope zaposlenosti, 0,5 posto realno nižih plaća, odnosno 0,7 posto nižeg dohotka raspoloživog za potrošnju stanovništva.

Na kretanje BDP-a u 2014. negativno će utjecati nastavak fiskalne konsolidacije u okvirima procedure prekomjernog deficita i u 2014. i u 2015. godini, ali i očekivano 2,7 postotno smanjenje investicija u kapital u 2014. te tek blagi 1,1 postotni rast u idućoj godini.

Očekivanja za ovu godinu u HNB-u pojašnjavaju povlačenjem dijela dobiti iz javnih poduzeća i višim doprinosom za zdravstveno osiguranje, što smanjuje investicijski kapacitet javnih poduzeća, ali i izostankom nekih od najavljenih javno-privatnih investicijskih projekata.

Pritom ističu da je povećanje investicija nužan preduvjet za oporavak gospodarstva, koji će onda i pozitivno utjecati na osobnu potrošnju, kao temeljnu komponentu hrvatskog BDP-a.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Bolt, prva europska superaplikacija, objavila je dosad najveći krug financiranja u vrijednosti od 628 milijuna eura.

Financije

Vijest na tržištu proizvoda od plemenitih metala nova je usluga koju uvodi državna kovnica novca - Hrvatski novčarski zavod: pohrana investicijskih zlatnika i srebrnjaka.

Edukacija

Nakon burnog razdoblja, Europska unija našla se na razmeđi – a preostalo je pitanje vraćamo li se starim putovima ili gradimo novu cestu, kreativno...

Financije

Na prvi pogled, ove su investicije slične, ali to zapravo ne može biti dalje od istine.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.