Investicije ključne za oporavak gospodarstva

Investicije ključne za oporavak gospodarstva

Prognozu negativnog kretanja BDP-a u ovoj godini u središnjoj banci temelje na očekivanom nastavku pada osobne potrošnje, kao ključne komponente hrvatskog BDP-a, uslijed nastavka pada zaposlenosti, odnosno rasta nezaposlenosti, nižih plaća te raspoloživog dohotka.

Prema procjenama HNB-a, osobna bi potrošnja ove godine trebala pasti za 0,6 posto, uslijed 1,4 posto niže stope zaposlenosti, 0,5 posto realno nižih plaća, odnosno 0,7 posto nižeg dohotka raspoloživog za potrošnju stanovništva.

Na kretanje BDP-a u 2014. negativno će utjecati nastavak fiskalne konsolidacije u okvirima procedure prekomjernog deficita i u 2014. i u 2015. godini, ali i očekivano 2,7 postotno smanjenje investicija u kapital u 2014. te tek blagi 1,1 postotni rast u idućoj godini.

Očekivanja za ovu godinu u HNB-u pojašnjavaju povlačenjem dijela dobiti iz javnih poduzeća i višim doprinosom za zdravstveno osiguranje, što smanjuje investicijski kapacitet javnih poduzeća, ali i izostankom nekih od najavljenih javno-privatnih investicijskih projekata.

Pritom ističu da je povećanje investicija nužan preduvjet za oporavak gospodarstva, koji će onda i pozitivno utjecati na osobnu potrošnju, kao temeljnu komponentu hrvatskog BDP-a.

Podijeli

Odgovori

Top