Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Investicije ključne za oporavak gospodarstva

U Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) u ovoj godini očekuju nastavak pada BDP-a, i to za 0,2 posto, dok za 2015. prognoziraju blagi, 0,4 postotni rast, uz naglasak da su za oporavak hrvatskog gospodarstva ključne investicije, čiji se blagi rast očekuje tek iduće godine, pokazuju danas predstavljena “Informacija o gospodarskim kretanjima i prognozama”.

U Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) u ovoj godini očekuju nastavak pada BDP-a, i to za 0,2 posto, dok za 2015. prognoziraju blagi, 0,4 postotni rast, uz naglasak da su za oporavak hrvatskog gospodarstva ključne investicije, čiji se blagi rast očekuje tek iduće godine, pokazuju danas predstavljena "Informacija o gospodarskim kretanjima i prognozama".

Prognozu negativnog kretanja BDP-a u ovoj godini u središnjoj banci temelje na očekivanom nastavku pada osobne potrošnje, kao ključne komponente hrvatskog BDP-a, uslijed nastavka pada zaposlenosti, odnosno rasta nezaposlenosti, nižih plaća te raspoloživog dohotka.

Prema procjenama HNB-a, osobna bi potrošnja ove godine trebala pasti za 0,6 posto, uslijed 1,4 posto niže stope zaposlenosti, 0,5 posto realno nižih plaća, odnosno 0,7 posto nižeg dohotka raspoloživog za potrošnju stanovništva.

Na kretanje BDP-a u 2014. negativno će utjecati nastavak fiskalne konsolidacije u okvirima procedure prekomjernog deficita i u 2014. i u 2015. godini, ali i očekivano 2,7 postotno smanjenje investicija u kapital u 2014. te tek blagi 1,1 postotni rast u idućoj godini.

Očekivanja za ovu godinu u HNB-u pojašnjavaju povlačenjem dijela dobiti iz javnih poduzeća i višim doprinosom za zdravstveno osiguranje, što smanjuje investicijski kapacitet javnih poduzeća, ali i izostankom nekih od najavljenih javno-privatnih investicijskih projekata.

Pritom ističu da je povećanje investicija nužan preduvjet za oporavak gospodarstva, koji će onda i pozitivno utjecati na osobnu potrošnju, kao temeljnu komponentu hrvatskog BDP-a.

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.