Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

IRB predstavio 330.000 eura vrijedan instrument za analizu proteina

Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku predstavio je danas u Zagrebu spektrometar masa, instrument za kvalitativno i kvantitativno određivanje biomolekula.

Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku predstavio je danas u Zagrebu spektrometar masa, instrument za kvalitativno i kvantitativno određivanje biomolekula. Riječ je o spektrometru masa visoke rezolucije, koji uz originalna kemijska i softverska rješenja, može nepogrešivo odrediti amino kiselinske sekvence proteina i peptida (važno u istraživanju vrsta, porijekla hrane, tumora, porijekla tumora i sl.) i nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence mješovitih vrsta, tzv. metaproteom.

Predstavljanje instrumenta vrijednog 331.641,11 eura održano je u sklopu projekta „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“. Projekt provodi Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku u suradnji s tvrtkom Conscius d.o.o.

dr. sc. Mario Cindrić, izvanredni profesor i voditelj projekta Qua/Qua protein

Novinarima je održana kratka prezentacija brzog određivanja porijekla supstancija (prah, krutina) na instrumentu spektrometar masa tehnikom ASAP, trenutno jedinstvenom u RH.

„Navedeni instrument omogućit će snimanje kako velikih molekula (peptida) tako i onih malih (amino kiselina). Osim navedenih svojstava instrument sve svoje podatke izvozi u originalni softver koji će u konačnici omogućiti iznimno precizne analize koje imaju svoju primjernu u medicini, farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici te prehrambenoj industriji“, istaknuo je dr. sc. Mario Cindrić, izvanredni profesor i voditelj projekta Qua/Qua protein.

Cilj projekta „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“ je ponuditi identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi što bi moglo znatno skratiti veliki broj kontrolnih i dijagnostičkih pretraga vezanih uz analize proteina te tako doprinijeti unaprjeđenju industrije i zdravstva.

Projekt će rezultirati s patentnom prijavom inovativnog reagensa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,1 milijun eura, pri čemu je oko 900.000 eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.